Webstock 2011 – pe drumul cel bun (2)

Multi m-au intrebat dupa evenimentul de ieri “Ce-ai invatat?”…

Stateam in sala, cu laptopul in brate, in partea a doua a sesiunii de Pro Blogging si ma gandeam exact la asta: ce-am invatat? Uitandu-ma in jur vedeam oameni cu laptopuri in brate, ca mine sau cu telefoane, toti tastand sau navigand pe internet. Am avut o mare, mare revelatie. Toti avem in comun doua lucruri: setea de informatie si iubirea pentru scris. In cadrul conferintei s-a discutat despre cum sa faci bani din blogging, ce subiecte sa abordezi, sa nu abordezi, cum sa tratezi cu agentiile si asa mai departe. Toate lucrurile care s-au discutat mi s-au parut utile pentru ca, cu toate ca le stiam la nivel de banuiala, acum mi s-au confirmat si intiparit mai bine in minte, ca niste reguli.

Eu, ca blogger, am invatat foarte mult din greseli. Probabil chiar eu mi-am ales modalitatea asta de a-mi fi “predata materia” pentru ca nu am ascultat sfaturile celorlalti si am judecat cu mintea unui copil orgolios. Pana ieri nu mi-am dat seama de faptul ca exista niste reguli in online, ca in orice “societate” si ca daca vrei sa ajungi undeva trebuie sa respecti regulile alea. Au existat momente in care, din cauza faptului ca nu intelegeam cum merge the system, abandonam si uitam de visul de a scrie pentru bani. Cei 4 speakeri de la prima parte a discutiei – Bobby Voicu, Zoso, Piticu si Dan Dragomir, mi-au adus aminte de ce am blog de aproape 5 ani, de ce de fiecare data cand aud de un eveniment ma gandesc ca in sfarsit o sa am despre ce sa scriu pe blog, de ce ma umflu in pene de fiecare data cand primesc like-uri la articole si tot asa. Tot de la ei am aflat ce atitudine trebuie sa ai ca sa fii pro, ca sa urci pe scara ierarhiei. Onlineul asta este… o societate cu ierarhii care, de ieri, am inteles ca se imparte in doua categorii: cei care inteleg sistemul si fac parte din el si cei care nu inteleg sistemul si se indeparteaza pe zi ce trece tot mai mult de el.

Din categoriile astea doua, mai sunt niste subdiviziuni, dar nu le voi mentiona pe toate, ci doar cea din care cred ca eu am facut parte: haterii. Consider ca am fost mai putin hater la nivel de activitate si mai mult hater la nivel de gandire. Da, gandeam ca cei care-s cunoscuti in online sunt niste aroganti, niste oameni carora nu le ajungi cu prajina la nas, care nu te baga in seama daca nu au un interes si asa mai departe. Prima regula pe care am conturat-o in urma prezentarii, care mi se pare mie nr. 1, e IGNORE. Daca nu stii sa ignori, n-o sa reusesti si asta e principiul pe care cred ca merg si ei: ignora oamenii care nu aduc nimic benefic (nici macar printr-o conversatie) in activitatea lor. Lucru care mi se pare NORMAL, avand in vedere ca “blogging-ul este o afacere”, exact cum a spus Bobby.

A doua regula care mi-a intrat in minte a fost: concentreaza-te pe business-ul/blogul tau. In orice proiect pe care il incepi e nevoie de niste pasi, unul dintre ei fiind studierea pietei. Si aici se aplica exact acelasi sablon: studiezi blogurile din online-ul romanesc, studiezi concurenta ca sa stii cum te pozitionezi. Trebuie sa faci proiecte pe cont propriu si “daca vrei sa incepi sa faci bani trebuie sa ajungi la oamenii cu bani” (B. Voicu)

Zoso a zis la un moment dat ca dupa ce mergi la un eveniment trebuie sa scrii despre el. Si ma gandeam: cine nu ar scrie despre un eveniment la care merge? Eu abia astept sa am ce publica, sa am un articol cat mai repede urcat online, sa pun oamenii la curent cu ce se intampla (asta mai ales cu ajutorul retelelor sociale), chiar daca nu am intotdeauna dispozitivele cele mai potrivite (ma refer la faptul ca mi-ar prinde bine un telefon cu o conectivitate si o camera mai bune :)).

Asadar bloggerii de succes sunt oameni, sunt antreprenori, sunt profesionisti care stiu sa se axeze pe treburile lor, pentru ca daca n-ar fi, nu s-ar mai povesti. Si nu ma intelegeti gresit, nu zic ca-s perfecti… pentru ca nimeni nu e. Sunt sigura ca si ei au defectele lor si au facut o gramada de greseli si poate, cine stie, o sa mai faca, dar hey! errare humanum est, toti suntem o apa si un pamant. Important e sa stii cum sa remediezi situatia, sa fii profesionist si atunci cand lucrurile nu merg asa cum vrei tu sa mearga. Cred chiar ca este un factor care defineste calitatea muncii tale… si poate se aplica chiar in orice domeniu.

Piticu a urcat pe scena cu camera foto la gat si un ghiozdan voluminos in spate si tuturor ne-a placut analogia pe care a facut-o: asa trebuie sa arate orice blogger, sa aiba tot ce este necesar la el, ca sa poata transmite online, sa poti comunica tot timpul. Cu alte cuvinte, e important sa ai la tine toate resursele care-ti sunt necesare. Dupa ce a spus el, subit, ghiozdanul pe care l-am carat cu mine toata ziua (ghiozdan de vreo 4-5 kile cu laptop, carte, pix, carnetel si asa mai departe) nu mai avea aceeasi greutate ca inainte, parca era mai usor si parca m-am simtit si un pic mandra ca m-am echipat corespunzator 😀 Asta inseamna ca sunt pe drumul cel bun, nu?

Lucruri interesante a spus si Andrei Rosca in a doua parte, printre care cel mai memorabil a fost: “Nu injurati branduri pe blog daca vreti sa mai intrati in campanii”, adica chiar uneori cel mai bine e sa te abtii. Pe asta am aflat-o si eu… chiar daca ai ceva de zis, incearca sa o spui in mod civilizat, ca o atentionare, nu in mod agresiv, care sa porneasca controverse. Totodata cred ca e important sa vorbesti cu oameni cheie in privat de cele mai multe ori, nu sa postezi pe blog/facebook/twitter pentru ca nu faci altceva decat sa iti speli rufele in public (asta ca o parere personala). Costin a punctat si el foarte bine unele lucruri, cum ar fi ca “focusul trebuie sa fie pe continut, nu pe trafic” si ca trebuie “sa iti faci blogul un produs vandabil”. S-a mai vorbit si despre webdesign (culori, elemente si asa mai departe) si noul site sampler.ro, proiect ce ii apartine lui Haotik. Il felicit pe acesta cale, cred ca este o idee foarte buna! Chiar daca e in faza de proiect mai mult, sunt sigura ca produsul final va fi foarte fain.

Pentru mine concluziile sunt simple, le-am spus si mai sus… m-am mai luminat nitel si stiu in ce directie sa merg. De acum inainte promit ca o sa incerc si eu sa imi concentrez atentia asupra propriilor proiecte, fara sa ii las pe altii sa imi disturbe linistea de “slow down, take it easy”. Le multumesc sincer celor care au organizat evenimentul – Cristi Manafu si Evensys si inca o data celor de la Zelist, fara ei ziua mea n-ar fi fost asa frumoasa.

One thought on “Webstock 2011 – pe drumul cel bun (2)

  1. Pingback: Ieri am participat la Webstock. Ce a insemnat ziua de ieri pentru LucruriGratis?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *