Sursa esecului tau in afaceri

Nu sunt un om de afaceri (inca?), dar am invatat foarte mult uitandu-ma in jurul meu la cum fac ceilalti afaceri. Sunt unii care au succes si unii care nu au. Azi am dat de un exemplu de “asa nu”.

Regula numarul unu atunci cand ai clienti este simpla: clientul trebuie sa fie INTOTDEAUNA pe primul loc, desi ce-i drept, sunt unii care isi mai permit sa le dea si cu sutul clientilor…. cum ar fi medicii din anumite domenii, de exemplu din stomatologie. Oamenii o sa aiba intotdeauna probleme cu dintii si o sa aiba nevoie de un medic, asa ca nu trebuie sa iti faci problema ca nu o sa ai clienti. Ce-i drept si daca esti stomatolog si nu stii sa te porti cu cel de pe scaun nu cred ca o sa ai prea multe succese mai departe pentru ca asa cum un om te poate recomanda mai departe, un om poate spune mai departe si ca esti oribil, ca i-ai ciupit obrazu’ cu freza sau mai stiu eu ce.

Intamplarea mea de azi e mai simpla decat exemplul pe care l-am dat mai sus. In drum am 2 cofetarii. O sa le numim Cofetaria Fursec si Cofetaria Tort. Cofetaria Tort are o pozitie mai avantajoasa, la aceasta cofetarie este aproape in permanenta coada. De asemenea ei au si produse de patiserie si preturi mai mari. Cofetaria Fursec e la 200 de metri, intr-un loc mai ferit si de obicei e liber. Nu au produse de patiserie, dar au scaune si mese unde poti manca si bea o cafea de la automatul din incinta. Varietatea de produse e cam aceeasi, iar preturile sunt ceva mai scazute.

Am cumparat des de la Cofetaria Fursec si stiam ca au produse bune. I-am spus Fursec pentru ca au niste fursecuri cu stafide absolut delicioase.

Dat fiind faptul ca tot timpul este rand de oameni la Cofetaria Tort, m-am hotarat azi sa insel Fursec-ul si sa ma opresc la ei sa vad ce au asa special de se calca lumea in picioare. Cofetaria si patiseria sunt un pic separate. Exista 3 case de unde poti cumpara. Una este afara unde de obicei oamenii se asaza la coada mai rau ca pe vremea lui Ceausescu la magazinele cu carne si 2 sunt inauntru. Azi, cand am ajuns eu acolo, am intrat si m-am asezat la prima casa. La a doua nu era nimeni. Stiam precis ce vreau, eram cu banii in mana asa ca o intreb pe tanti de la prima casa daca de la ea pot sa iau fursecurile. Ea mi-a zis ca nu, de la casa alaturata. Ma asez la casa alaturata. Si astept… si astept… Lucratoarele de acolo m-au vazut ca astept sa cumpar ceva, dar nimeni nu a zis nimic.

Dupa 5-10 minute de asteptat ca fraiera in fata casei goale, m-am enervat si am plecat. M-am dus la cofetaria Fursec. Pai ce era sa fac? Sa astept cu banii in mana ca poate mi-i ia si mie cineva si imi da ce vreau din vitrina?

Eu zic ca nu asa se fac lucrurile. Nu stiu de ce sta lumea in fiecare dimineata si seara sa ia produse de la ei, dar eu nu o sa ma mai duc. Stiu, au pierdut 1 client din 100 pe care ii au zilnic… mare paguba in ciuperci… dar daca or sa mai fie oameni lasati sa astepte cu banii in mana, s-ar putea ca numarul sa creasca.

Acu’ sincer… fiecare client conteaza, puterea informatiei data mai departe din om in om este mult mai mare decat isi dau seama unii. Am o gramada de exemple sa va dau: magazine online care pun pret pe feedback-ul fiecarui client si cresc astfel (cum ar fi Emag.ro sau Tiparo.ro), pensiuni la munte foarte misto de care am aflat prin oameni sau dimpotriva, furnizori de materiale (handmade) total neseriosi care mi-au trimis comanda dupa o luna. Daca aveti un business si nu va merge… ganditi-va cat pret puneti pe clientii vostri, cat de mult ii respectati si va respectati deadline-urile… s-ar putea sa depistati problema esecului vostru.

N.B.: Numele celor doua cofetarii (Fursec si Tort) sunt date fictiv, nu am cautat sa vad daca exista cofetarii cu numele astea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *