stiu totul despre tine

Știu că ceea ce o să scriu o să pară înspăimântător și o să pară pentru că, în mod simplu și corect, așa și este. Înspăimântător.

M-am așezat în metrou pe un rând de scaune. Pe scaunul paralel era o persoană pe care, în realitate, nu o cunosc personal și nu am interacționat niciodată sub nicio formă.

Îi cunosc toată viața prin diferite circumstanțe, dar mai ales de pe internet. Îi știu adresa de mail, numărul de telefon, numele complet, adresa de acasă, firma la care lucrează, data nașterii, luna și anul în care s-a născut copilul pe care îl are, numele fratelui ei. Știu până și cum arată casa ei, cum se ajunge acolo, știu de la cine a primit ceasul de la mână.

Ca să se înțeleagă, datele astea nu mi le-a spus nimeni. Tot ce știu, știu de pe internet, numai ultimul detaliu nu îl știu ca certitudine, ci îl deduc.

Să mai continuu?

Știu cum o cheamă pe șefa ei și cu ce se ocupă. Legăturile dintre date le-am pus eu cap la cap, într-adevăr, pe baza unor alte lucruri. Și acum vreau să specific faptul că nu este o persoană în vârstă, ci una de vârstă medie, cu o facultate, dar, presupun, fără pic de creier în cap.

Și nu este nici măcar o persoană implicată în social media, nu este o persoană publică, doar o persoană obișnuită. Nu vă gândiți că sunt un detectiv sau că am ceva de-a face cu persoana respectivă, doar că undeva, cândva, sub un cer înstelat, această persoană a fost de interes pentru mine. Din pură curiozitate sau din reflex profesional (cândva job-ul meu constituia în căutarea de date pe internet) am căutat să văd cât de multe aflu despre ea.

Mă uit acum la această persoană și îmi vine să râd, sincer, de faptul că aș putea să o întreb lucruri personale. Aș speria-o cu siguranță, și eu m-aș speria în locul ei, deși nu constitui un pericol. Ideea e că altcineva ar putea constitui. Ea nu știe cine sunt și probabil nici nu o interesează, nu prezint interes.

Eu, azi, am fost doar tipa din metrou care o privea pe furiș și își încorda maxilarul ca  să nu râdă de ironia uriașă a sorții. Eram doar tipa care știe aproape tot ce e de știut despre viața ta.

[Articolul acesta l-am scris și ca un semnal de alarmă pentru cei care își publică toate datele personale pe internet]

One thought on “stiu totul despre tine

  1. Pingback: Evenimentul HP – Hey, I’m new!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *