Situatii in care iau foc

Să încep prin a spune că de la o vreme încoace nu mai înjur așa des la volan, doar atunci când chiar e o greșeală colosală sau pur și simplu nesimțire. Deci să zic că nu îi mai înjur pe cei care taie puțin calea și mă fac să încetinesc sau care se încadrează la limită în fața mea sau chestii de genul ăsta pentru că până la urmă aș fi ipocrită să zic că mie nu mi s-a întâmplat să greșesc astfel.

E omenesc să greșești, poate ești obosit, poate ai primit o veste rea, poate te grăbești… și mai sunt situațiile în care șoferul e pur și simplu prost, cu ăia am eu o problemă. Hai să vă zic câteva situații în care iau foc și mă fac una cu soarele.

Situația nr. 1

Se dă o piață aglomerată și un drum principal cu doar 2 benzi, câte una pentru fiecare sens. Doi idioți parchează pe unul dintre sensuri, fără să urce mașina pe trotuar (era loc destul), fără nimic astfel încât toți cei care vin trebuie să intre în depășire. Adică cum? De ce să faci asta?

Situația nr. 2

Pe un drum național urmează curbă periculoasă la stânga, reduc viteza pe la un 60km/h și un merțălău în spatele meu începe să îmi dea flash-uri și să mă claxoneze că merg prea încet. Să vă aduc aminte că maxima de viteză în curbă periculoasă este de 30km/h în localitate și 50km/h în afara localității, deci eu oricum mergeam la limită. Și i-am gesticulat că în față am curbă și n-am unde să mă duc mai repede (deși i-aș fi gesticulat eu altceva). Adică dacă vrei să mergi cu 100 în curbă periculoasă și să iei paravanul în nas, go ahead, dar nu mă obliga pe mine să fac asta. Eu îmi iubesc și prețuiesc viața, dacă tu nu, e problema ta.

În sfârșit, după ce m-a depășit cu prima ocazie și a băgat mai bine de 100km/h, l-am ajuns din urmă rapid. În față era poliția și boul a trebuit să încetinească la 60km/h, karma is a bitch, nu-i așa? Ar fi trebuit să îl țin și eu în flash-uri și claxoane, dar m-am abținut, sunt o doamnă.

Situația nr. 3

Îi urăsc pe cei care își încearcă talentele de multitasking la volan. Ce-i cu voi oameni buni? Condusul în sine îți solicită atenția la maxim, cum să te apuci să scrii pe twitter-facebook, să trimiți mail-uri, sms-uri, să îți cauți nu-știu-ce în torpedou, poșetă etc. în timp ce șofezi? Până și vorbitul la volan fără handsfree mi se pare foarte riscant, că doar de-aia este penalizat.

De data asta era un prieten la volan, mergeam liniștiți pe prima bandă când un dobitoc paralel cu noi (pe banda 2) se apucă să tragă de volan, aproape să intre în noi. Ca să zic sincer și pe românește, ne-am căcat nițel pe noi, dar bine că claxonul nostru l-a făcut să redreseze la timp mașina și n-a pățit nimeni nimic. Îmi aduc aminte că mi s-a întâmplat și mie o dată să fac o manevră de genul ăsta, dar în primul rând eram începătoare și în al doilea rând nu aveam viteză.

La mine greșeala a fost nu că nu m-am asigurat, ci că nu învățasem să mă asigur corect pe atunci. Când vrei sa intri de pe o bandă pe alta nu e suficient să te uiți în oglinzi, trebuie să arunci și un ochi în laterale. Dacă te uiți doar în oglindă, nu o să îl vezi pe ăla care e lateral cu tine, de-aia și spun că activitatea de a conduce în sine îți solicită atenția distributivă la maxim și e riscant să faci altceva în timpul ăsta. Mie nu mi s-a mai întâmplat niciodată asta de atunci, mereu am încercat să am capul girofar la depășiri și schimbări de bandă.

Și ce m-a enervat la faza asta prin care am trecut de curând a fost că celălalt șofer care era să intre în noi nu era nici începător, nici chior, nici nimic, doar prost. Când ne-am oprit la același semafor și l-am confruntat omul a dat pur și simplu din umeri și a zis că ”ce să fac, frate, îmi căutam telefonul”. Say what, bitch?  Și în timp ce îți căutai telefonul cu capu’-n torpedou te-ai gândit tu că ar fi bine să schimbi banda sau să depășești?? Ăsta merita cel puțin speriat, înjurat, poate chiar bătut nițel.

Voi ce șoferi super-mega-ultra proști/nesimțiți ați întâlnit în trafic?

One thought on “Situatii in care iau foc

  1. Pe mine aici in UK ma dispera batranii de 80 ani care conduc. Unde limita e de 70 si tu mergi cu 30, nu mai ai nici o scuza. Ps: aici nu prea depasesti daca nu esti pe autostrada.

    Am aproape 10 ani de condus fara nici un incident. Am avut cateva “tentative” dar niciodata nu a fost din cauza mea. Lucruri proaste se intampla atunci cand cineva se gandeste sa faca ceva iesit din comun, ceva care sa iasa din pattern, atunci se intampla toate porcariile. Ce sa facem … Plini de oameni care ne incurca viata 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *