Sfaturi utile pentru cei care vor sa stea la curte

Visul oricărui român este să aibă ”casă și mașină” pentru că, zic eu, una îți oferă stabilitate și cealaltă libertate. Și ce popor mai ahtiat după stabilitate și libertate cunoașteți voi? De aici justific faptul că am scris ”oricărui român” și nu ”oricărui om” pentru că în afara granițelor cele două nu sunt cine știe ce realizări din ce am auzit.

Dacă faci parte din clasa de mijloc, singura modalitate de a ajunge la casă și mașină (presupunând că nu ai câștigat la 6/49 sau nu ai avut vreo moștenire babană de la binecunoscuta mătușă) o reprezintă ratele. Eu am alergie la rate și la ideea asta de a-ți vinde sufletul băncilor, dar nu pot să neg faptul că până la urmă este printre singurele soluții la care poți recurge dacă vrei să îți faci o casă sau să îți cumperi mașină cât încă nu ți-au ieșit fire albe.

Atunci când ești tânăr de obicei visezi la orice tip de casă unde să îți poți întemeia o familie. Poate fi și un apartament cu câteva camere, nici nu mai contează, te mulțumești pe moment, dar rămâi întotdeauna cu gândul la casa cu grădină unde poți avea un câine, flori, legume și, cel mai important, liniște.

Există lucruri pe care mulți nu le știu despre locuitul la curte așa că m-am gândit să scriu câteva sfaturi utile. Așa că iată lista, când stai la curte ai nevoie de:

– o lopată de zăpadă și una de pământ

– cuie, ciocane, sfoară, furtun și alte ustensile – puteți să vă uitați în magazinele de bricolaj ca să găsiți tot ce aveți nevoie și da, sigur o să aveți nevoie la un moment dat, trust me on this.

stații de dedurizare a apei – sunt obligatorii dacă aveți hidrofor și apă direct din pământ. Apa este extrem de dură, nici nu se compară cu cea de la bloc și depunerile de calcar pot fi chiar dăunătoare – gresia și faianța o să fie mereu pline de calcar, mașina de spălat o să aibă de suferit etc. Tratarea apei este mega importantă, dacă nu aveți suficiente filtre de apă vă puteți nenoroci întreaga instalație, inclusiv centrala care nu e ieftină deloc!

generator – din nou, un lucru obligatoriu! Trebuie neapărat să îmi cumpăr și eu unul pentru că atunci când se întrerupe curentul pe 24 decembrie și tu ai cozonaci de frământat… nimic nu mai e amuzant. Să nu mai zic că am avut pene de curent care au ținut peste 24 de ore și faza e că atunci când stai la curte totul depinde de curent – fără apă = fără centrală = fără căldură = om de zăpadă iarna.

cutie poștală – e civilizat și dacă aveți câine, cu atât mai bine. Nu riscați să vă găsiți factura de la telefon (sau și mai rău… catalogul IKEA) sfâșiată!

– un câine sau doi de pază – dar câini serioși, nu o pițipoancă d-asta de juma de metru cum avem noi 😀 Cred că un câine bun poate fi de mare folos, poate intimida sau poate transmite semnale de alarmă atunci când trebuie.

– o altă investiție bună ar fi camerele de luat vederi sau eventual o firmă de pază dacă vă ține buzunarul.

becuri economice – despre asta am mai și scris în trecut. Deși trebuie să aștepți câteva minute ca să lumineze la intensitate maximă, becurile economice reduc consumul de curent considerabil într-o casă mare. E bine să aveți și mai multe rezerve, nu știi niciodată când poate ceda unul și nu orice butic de la colțul străzii are (cred).

detergenți și alte soluții puternice pentru curățat + mănuși – nu cred că se compară curățenia dintr-un apartament cu cea dintr-o casă la curte și asta din motive destul de evidente. La curte o să fie întotdeauna mai mult praf și mai multă mizerie pe tălpile încălțărilor pentru că de afară intri direct în casă și scuturatul pe preșul de la intrare nu face mare diferență. Dacă nici nu îți iei stații dedurizatoare, o să te cațeri pe pereții din baie de o să îți vină rău încercând să scoți faianța. Vă fac un articol serparat despre tips&tricks cu soluții bune de curățat pe care le-am încercat dacă vreți 😉

Cam atât deocamdată, cred că o să mai completez lista dacă mi-a scăpat ceva. Statul la curte are dezavantaje ca cele menționate de mai sus și cu siguranță nu este ieftin, dar liniștea și spațiul de care ai parte în propria casă merită orice efort.

(P)

4 thoughts on “Sfaturi utile pentru cei care vor sa stea la curte

  1. O solutie simpla pentru protejarea casei este montarea unei alarme, valabil atat pentru case cat si pentru apartamente. O data ce casa incepe “sa cante” tentativa de sparegere ia sfarsit. Nu e nevoie neaparat un abonament la o firma de paza, doar un vecin de incredere care sa verifice in caz de evenimente.

  2. Cutite, saci mari si rezistenti, un beci, multa folie de plastic, un fierastrau… Dexter Style :))

    In afara de firma de securitate sunt de acord cu toate. As mai adauga un blog, mai ales daca esti de la oras si te-ai mutat proaspat la casa, undeva la tara. Ca sa poti scrie toate frustrarile. :))

  3. Poti sa pui ma mult la saltea cum se zice pe la noi si atunci te va costa mai putin. Adica ratele vor fi mai mici. Din ce am remarcat la noi ca popor avem o mentalitate conform careia salariul este ca sa traiesti din el 30 sau 31 de zile. Se simte in timp (dar nu lunar) daca incepi sa pui deoparte 10-20% de la primul job.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *