Salutul intre barbati

Iată un subiect pe care voiam să îl abordez de muultă vreme: salutul între bărbați. Nu știu dacă am mai scris despre asta în atâția ani, dar cu riscul să mă repet, o să trec aici fugitiv câteva idei.

Într-o perioadă de timp ajungeam la conferințe/evenimente cu mulți băieți. Se salutau dând mâna între ei, e un gest comun, firesc. It’s what men do, their thing. S-a întâmplat să fiu într-un cerc de discuție cu ei, intervine cineva proaspăt venit (pe care cunoșteam înainte) și se apucă să dea mâna cu toți, când ajunge în dreptul meu retrage mâna, zâmbește prostește cu un ”Bună!” și continuă să dea mâna cu ceilalți. Ușor penibil. 

O altă fază a fost când, pur și simplu fără să îmi dau seama, am întins și eu mâna în semn de salut și tipul respectiv (efectiv nu mai știu cine era sau când s-a întâmplat) a râs și a făcut o glumă cum că aș fi băiat. Am râs și eu cu amărăciune.

Hey, mie îmi place tare mult gestul ăsta și nu ar trebui să existe monopol pe el. E un gest care oferă o senzație de încredere, apropiere și prietenie. Dacă o fată îți întinde mâna și te ferești, e din nou… ușor penibil. Pot să iau cu mine un dildău și niște mingi de ping pong dacă asta îți trebuie ca să folosești forma asta de salut și cu mine.

Fetele se pupă pe obraz între ele uneori în semn de salut, dar nu discrimează, se pupă și cu băieții uneori. Băieții de ce să discrimineze și să nu dea mâna cu noi?

Cred că mă mut în Spania.

P.S. Am avut discuția asta cu câțiva prieteni și toți mi-au dat ca argument că pur și simplu ”nu se face”. Ei, poftim, eu zic că se face indiferent de ce spune istoria, codul bunelor maniere sau Băsescu.

7 thoughts on “Salutul intre barbati

 1. Prin Belgia sau Franta se da mana si cu fetele. Cred ca depinde si de cercurile prin care te invarti. Pe cand locuiam si eu pe plaiurile patriei tin minte ca la noi in Nord ne pupam cu fetele cand ne intalneam, era ciudat sa nu. In Belgia, Franta se pupa intre ei toti, chiar si barbatii, tot asa, in semn de respect. Mi s-a parut foarte ciudat cand am ajuns in UK sa aflu ca aici nu prea se da mana, foarte rar. Cand ajungeam la munca si ziceam “Salut” fara sa dau mana … tare ciudata era senzatia. Pana la urma sa dai mana poate parea un gest primitiv in ochii unora. Sa dai mana pe vremuri era un fel de siguranta pt. celalalt ca nu porti o arma … ceea ce pana la urma nu e cazul in ziua de azi. Dar in acelas timp cred ca e dificil dupa atatea secole de “dat mana” sa te opresti. A fost o chestie de incredere, a ramas o chestie de incredere si cred ca va ramane o chestie de incredere chiar daca nu se mai aplica “nu am arma in mana”. Eu nu as avea nimic impotriva sa dau mana cu femeile. Femeile pe cand s-a “inventat” treaba asta cu handshake erau destul de marginalizate si au fost timp de multe secole, femeile erau pt. oameni doar niste “chestii de care te tineai atunci cand te fut*ai”. Doar recent oamenii si-au dat ca femeile “is si ele oameni” si sunt ok sa aiba drepturi egale & shit(de parca in 2013 nu ar fi normal sa fim toti egali). Reclama: Vrei sa vezi o femeie pe o bancnota romaneasca? :))) penibila reclama aia la fel si actiunea ei dar aia e alta poveste … Vezi aici mai multe detalii despre “a da mana”: http://en.wikipedia.org/wiki/Handshake

  Poate iti dai si tu cu parerea in legatura cu “puterea femeii” in 2013 si de ce e sau nu vazuta prost de unii sau altii. Astept un nou post 😀

  Spor !

  • Dacă scriu despre cum e văzută femeia în 2013 sigur se lasă cu capete tăiate, injurii și alte treburi dintr-o parte sau alta a baricadei așa că mai bine nu :)) E un subiect destul de sensibil, merci pentru comentarii însă, dacă eu n-ajung în alte țări măcar să aflu de la alții cum e

 2. “In Russia, a handshake is rarely performed by opposite sexes. Man shaking hands with women can be considered impolite, since hand-kissing is preferred as a ritual for greeting a lady. However, kissing the hand is considered unsuitable for business situations.”

  Chiar! Poate ca pupatul mainii ar fi mai potrivit …

 3. Exista si barbati care se pupa. E cam ciudat dar am vazut undeori si asemenea faze. Sau un fel de imbratisare asa umar in umar (ca nu stiu cum sa o descriu altfel)

  In rest mi s-a intamplat sa dau din neatentia noroc si cu fete sau daca e vreo domnisoara noua cu care mi se face cunostinta frumos e sa ii pup mana. Am parte de tot felul de tresariri ciudate sau reactii atunci cand fac asta si ma distreaza.

 4. Mda, de ce nu ma mir? 🙂
  Si la mine s-au uitat ciudat cand le-am intins mana, desi era prima data cand ii intalneam.
  Nu mai vorbesc de faptul ca de multe ori imi e mai simpul sa spun “salut”, in loc de orice alta formula de salut… iar nu-i bine. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *