Recomandare de filme clasice

Sigur că auzisem de mult timp de Alfred Hitchcock, văzusem chiar și Psycho din 60, dar mă îndrăgostisem vara trecută de un film care nici nu știam că e al lui: Rear Window din 1954. Vorbeam cu sor’mea și îmi spunea că s-a săturat de tâmpeniile astea de acum și că începe să se uite la filmele clasice. Mi-a recomandat un film cu Audrey Hepburn, Roman Holiday pe care vi l-am recomandat ulterior și vouă.

Și cam de la filmul acela am început un întreg maraton al filmelor clasice. Am bifat multe din capodoperele lui A. Hitchcock, dar și ale altor regizori mari:

1. Cactus Flower (1969, regia: Gene Saks)

2. Splendor in the grass (1961, regia: Elia Kazan)

3. The nun’s story (1959, regia: Fred Zinnemann)

4. The Apartment (1960, regia: Billy Wilder)

5. Breakfast at Tiffany’s (1961, regia: Blake Edwards)

6. All about Eve (1950, regia: Joseph L. Mankiewicz)

7. A Streetcar Named Desire (1951, Regia: Elia Kazan)

8. One, Two, Three (1961, regia: Billy Wilder)

9. Dial M for Murder (1954, regia: Alfred Hitchcock)

10. Strangers on a Train (1951, regia: Alfred Hitchcock)

11. The Wrong Man (1956, regia: Alfred Hitchcock)

12. Vertigo (1958, regia: A. Hitchcock)

13. It Happened One Night (1934, regia: Frank Capra)

14. Annie Hall (1977, regia: Woody Allen)

15. Sabrina (1954, regia: Billy Wilder)

Mai am multe de văzut cred, dar eu zic că e un început bun. Oricum la lista de mai sus se mai adaugă câteva pe care le-am văzut în timp, cum ar fi binecunoscutul Gone with the Wind. Ideea e că pe toate cele de mai sus vi le recomand cu căldură. Singurele care nu mi-au plăcut extraordinar de mult au fost The nun’s story și Annie Hall, însă presupun că asta ține și de gusturi. Unele excelează prin suspans, altele plusează pur și simplu prin problemele ridicate. În schimb, nu pot să nu strig în gura mare cât de frumoși și talentați sunt actorii care joacă în filmele de mai sus, de la Audrey Hepburn, Ingrid Bergman până la Vivien Leigh, Clark Gable și Ray Milland.

Preferatele mele au fost Dial M for Murder, cred că e lucrarea în care se vede cel mai bine geniul lui Hitchcock, Splendor in the grass și It Happened One Night. Dar e greu să alegi doar un singur film pentru locul 1 de pe podium, ba chiar și pentru 2 și 3 e greu când ai de-a face cu poveștile bine conturate și cadrele bine filmate pentru tehnologia din timpurile acelea.

Ca să închei, imaginile alb negru sunt ingredientul secret din peliculele despre care am vorbit. Pasiunea actorilor a colorat cel mai bine faptele și emoțiile pe care au trebuit să le redea.

2 thoughts on “Recomandare de filme clasice

  1. Pingback: de unde stii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *