Recomandare: Amintiri din Epoca de Aur

Multe dintre filmele românești bune sunt despre comunism. Perioada lui Nea Ceau a fost una lungă și… specială, care a lăsat urme adânci în țară ca și în cinematografie.

Într-un timp eram săturată de acest subiect, chiar dacă, în general, sunt curioasă când vine vorba de cei 45 de ani de spălare pe creier continuă. 45 de ani care au șocat oamenii țării atât de mult încât azi am ajuns la haosul pe care îl vedem și simțim din toate părțile.

După Hârtia va fi albastrăCum mi-am petrecut sfârșitul lumii și Examen, deja nu mai voiam să aud de Ceaușescu, Revoluție și perioada comunistă în filmele românești. Și totuși, dictatura a mai lăsat ceva în urmă: povești.

La recomandarea unei mătuși foarte bune, am vizionat Amintiri din Epoca de Aur, un film în regia lui Cristian Mungiu, realizat în colaborare cu mai mulți parteneri (printre care McCann Erickson România, GMP Advertising, Ziua etc.)

Filmul aduce în prim plan aceste povești (legende mai degrabă) care au apărut în perioada comunistă când carnea era un lux și uniforma elevilor era completată de cheia pe șiret purtată la gât.

Am fost atentă în mod special la montaj, coloană sonoră și jocul actoricesc. Mi-a plăcut tot ce am văzut, mai ales că pe la jumătatea primei părți l-am recunoscut pe Constantin Bojog (Aka Costel de la Deko) pe care știți că îl iubesc de mult 🙂

Legenda vânzătorilor de aer, legenda șoferului de găini și legenda fotografului oficial sunt doar câteva dintre titlurile care ascund atmosfera blocurilor gri cu apartamente înghesuite și presiunile făcute de cei cu putere, în funcție de ierarhie. Am observat o mare atenție la detalii, fiecare scenă fiind interpretată cu mult umor și naturalețe.

Am râs mult la Amintiri din Epoca de Aur, am rămas impresionată de toate elementele folosite și m-am întristat când mi-am adus aminte prin ce a trecut România. Eu vă recomand cu dragă inimă să îl vizionați, este excelent! Atmosfera este atât de bine redată încât am avut impresia că trăiesc alături de personaje, iar fazele comice sunt aproape de absurd, deci atât de aproape de adevăr.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *