povestea cu Facebook

Săptămâna trecută am ajuns într-un colectiv unde lumea nu era pasionată de rețele sociale și social media. Lucru pe care l-am respectat și chiar admirat, pentru că în ziua de azi e greu să nu fii prins în vârtejul Facebook și Twitter.

Acum 2-3 ani nu înțelegeam pasiunea soră-mii pentru Facebook, iar ea nu o înțelegea pe a mea legată de Twitter. Acum rolurile s-au inversat, ea a început să înțeleagă și să stea mai mult pe Twitter, iar eu pe Facebook. Chiar vorbeam cu ea de ironia acestui lucru.

De ce îmi place Facebook?

1. pentru că este atât de popular încât aproape toată lumea are un cont, fie el și inactiv

2. este o unealtă foarte bună pentru creat și întreținut relații/ găsit oameni

3. este extrem de util pentru business mai ales dacă ai un site sau pur și simplu vrei awareness în online ca brand

4. profilul poate fi folosit ca o carte de vizită – eu pe principiul ăsta merg

5. sursă de informații constantă mulțumită sistemului ușor de share

6. poți participa la și crea concursuri

7. acum este mult mai customizabil în ceea ce privește setările de privacy și account. Asta înseamnă mai mult control în ceea ce privește informația pe care vrei să o distribui.

8. poți găsi, crea și lua parte la evenimente

9. ajută și la organizare, adică există calendarul pe care te poți uita să vezi ce zile de naștere urmează și ce evenimente ai în zilele care urmează

10. poți da check in și te poți întâlni cu oamenii care-s prin preajmă la momentul respectiv

Probabil mai sunt și alte lucruri pe care nu le-am menționat în lista de mai sus, dar cam astea sunt motivele principale pentru care mi se pare mie că Facebook este o unealtă bună. Acum, nu toate lucrurile sunt roz și evident, există și lucruri care nu îmi plac cum ar fi:

1. nu respectă întotdeauna setările

2. există viruși care pot fi transmiși prin rețea

3. aplicația Android cam șchiopătează

4. toate profilele sunt folosite în scopuri comerciale – profilele sunt analizate și reclamele sunt afișate în funcție de anumite criterii (relationship status, vârstă, sex etc.)

5. eu o să fiu adepta vechiului profil all the way, adică ăsta nou mi se pare în continuare haotic, chiar dacă m-am obișnuit cu el

6. Îmi displace în mod deosebit că păstrează și arată localizarea atunci când scrii un status sau pui o poză, chiar dacă e vag în exprimare de genul ”near Brașov, Prahova”

7. uneori se pierde mult din calitatea pozei la upload

8. poate da dependență și poate fi un factor care scade productivitatea 😀

Și cred că ar mai fi lucruri în neregulă, dar e normal. Nimic și nimeni nu e perfect. Sigur, dacă nu ești o persoană sociabilă și nu vrei să ții legătura cu nimeni, e inutil să ai un profil/cont și mai bine. Suntem destui țăcăniți prinși în mrejele acestei rețele. Mai nou, unii au început să îl folosească ca YM, ceea ce mi se pare cel puțin dubios, dar o înțeleg și pe asta tocmai pentru că e la îndemână.

Ca o concluzie, vreau să declar că mi-ar plăcea uneori să nu am cont de Facebook, să nu depind de el cu business-urile (handmade și time for ads), să nu îmi petrec ziua cu tab-ul deschis. Și totuși, nici nu vă imaginați câte oportunități aș fi pierdut dacă Facebook n-ar fi existat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *