nu suntem liberi

Libertatea este unul dintre acele subiecte tratate de filosofi, de scriitori băgați la pușcărie pe vremea lui nea Ceau, de preoți, de oamenii legii, de avocați, procurori și așa mai departe.

Unii înțeleg prin ”ești liber”, ”nu ești la pușcărie” sau ”nu te ține nimeni prizonier”. În fapt, din punctul meu de vedere, există grade de libertate pe care le avem. Unii mai mult, alții mai puțin. Sigur, nu suntem restricționați de lege, nu suntem îngrădiți de pereții unei temnițe reale, palpabile, însă suntem prizonierii propriilor griji, temeri și mai ales prizonierii banilor.

Ești liber să faci ce vrei?

E o întrebare bună pentru că nimeni nu e liber să facă ce vrea mereu. Dacă vreau ca la 5 dimineața să plec la munte nu pot pentru că trebuie să fiu la serviciu în ziua aia. Sau nu pot pentru că nu am banii necesari sau nu pot pentru că trebuie să mă văd cu cineva important și nu pot să anulez.

Românul spune că banii sunt ochiul dracului, iar americanul spune time means money. Eu spun altceva. Eu spun că banii ne fură din timp și ne construiesc limitele. Ne stabilesc granițele, ne erodează, dar în același timp ne ambiționează și au și puterea să ne ofere timp. Așadar libertatea este uneori dictată de acest termen, de acest factor financiar pentru care luptăm în fiecare zi.

Dar granițele sunt construite și de relațiile pe care le avem cu ceilalți oameni. Nu poți face orice, nu poți acționa oricum, trebuie să ții cont de X, Y, Z persoană, să nu o rănești sau să nu o afectezi în vreun fel, să nu creezi o impresie proastă, o problemă etc. Dacă banii sunt un factor palpabil care ne limitează, iată că libertatea noastră este afectată și de cei din jurul nostru și la rândul nostru, afectăm libertatea celorlalți.

Pe lângă cele două apare un al treilea punct cu mai mulți factori- principiile proprii, limitele personale fizice și intelectuale, propria judecată. Nu am libertatea să mă cațăr pe un munte – de ce? Cine te oprește? Eu mă opresc, eu mă leg de mâini și îmi spun nu pentru că nu sunt condiții bune, nu am condiție fizică și cred că nu trebuie să fac asta pentru că o mierlesc. Este doar un exemplu, ca să înțelegeți ce vreau să spun.

Culmea e că de fapt nici măcar nu ne naștem liberi. Avem drepturi, sigur, însă liberi nu avem cum să fim pentru că depindem de părinți, trebuie să ne crească, din nou suntem limitați de propria condiție fizică și intelectuală. După cum ziceam și mai sus, există grade de libertate. Începând din prima zi când ne naștem până la moarte trecem prin etape, pe parcurs ce ne maturizăm se schimbă și acest aspect.

Cine are libertate absolută?

Nu cred că există libertate absolută, din motivele pe care le-am menționat mai sus. Cu toate astea, cred că există un grad superior de libertate. Libertatea de a simți, de a iubi.

Puteți spune că-s idealistă, romantică, optimistă, naivă, dar cred că printre toate cărămizile de griji care ne zidesc, printre toți banii care ies și intră în portofel ca trenurile în gară și între toate gândurile albe și negre sau deciziile pe care le jucăm la ruletă, nu putem îngrădi iubirea. Sunt sigură că am vrea să putem să o îngrădim de multe ori, însă nu se poate. Sentimentul pe care îl porți cuiva poate fi lipsit de voce, poate fi sugrumat de rațiune, poate fi doborât de durere, însă odată ce există, există și atât. Poate că nu ai libertatea să arăți ce simți pentru că pur și simplu nu trebuie, poate nu ai libertatea să acționezi astfel, poate nu ai libertatea să fii cu persoana pe care o iubești. Însă ai libertatea să iubești, să trăiești. Atâta libertate avem.

5 thoughts on “nu suntem liberi

  1. Si pentru ca totusi suntem liberi pe deplin, deoarece fiecare lucru pe care il facem este rezultatul unei decizii personale directe, atunci putem spune ca putem sa ingradim si iubirea.

    Pentru ca putem, pentru ca vrem si pentru ca uneori e nevoie si de asta. Nu poti sa iubesti o persoana care fie nu iti ofera inapoi ceea ce ai vrea sa primesti fie iti ofera cand deja este prea tarziu.

    Once again…free will is ‘da bomb! 😀

    • ba poți să o iubești 🙂 o să treacă pentru că nu îți oferă nimic înapoi, dar de putut, poți… și nu prea ai free will când vine vorba de iubire, poți să negi și poți alege să acționezi într-un fel bun/rău, dar nu poți schimba ceea ce simți în adâncul sufletului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *