Nu ne mai luati de prosti, nu ne mai vindeti tara!

Scriu articolul ăsta din perspectiva unui om care nu este nici ecologist, nici în politică, nici așa zis revoluționar, nici ONG-ist. Scriu din perspectiva mea, a omului care pleaca la 8 și se întoarce la 8 acasă, a tânărului muncitor de rând, care nu se uită la TV de frică să nu îi scadă IQ-ul, care e setat pe propriile realizări în viață. Ai putea spune și că scriu din perspectiva unui om ignorant până la un anumit punct și nu mi-e ușor să recunosc lucrul ăsta, pentru că sunt într-o educare continuă de nepăsare, am observat că așa e mai bine, mai puțin dureros.

Vedeți voi, educarea asta pe care încerc să mi-o impun nu a mers prea bine când am înțeles ce se întâmplă cu Roșia Montană, subiect pe care l-am ignorat în nesimțire până acum. Când am aflat despre ce e vorba și ce vor să facă dragii noștri politicieni s-a dus la vale tot progresul meu de nepăsare pentru că efectiv m-a durut sufletul.

De câteva zile tot încerc să scriu acest articol, dar niciodată n-am apucat fie din lipsă de timp, fie din pricina oboselii. Acum am ignorat acești doi factori și am început să scriu, deși ei sunt încă prezenți. Nu mai vreau să ignor subiectul, ideile pe care vreau să le scriu, nu mai vreau să ignor ce se petrece în țara mea așa cum ignoră atâția alții doar pentru că nu îi afectează pe ei în mod direct și imediat.

Când am aflat planul și proiectele pentru exploatarea munților am început să dau timpul înapoi ca să îmi aduc aminte când am avut ultima oară la conducere un om căruia i-a păsat de țara asta. Antonescu ar fi fost în stare să i-o vândă lui Hitler, Dej și Ceaușescu au vândut-o rușilor după care hienele din politica de după 89 au început să tragă de la noi și să țină pentru ei, acum se pare că vor să ne vândă aurul canadienilor…. Oare când o să avem și noi un om care să iubească țara asta mai mult decât banii care-i intră în cont?

Marea dezamăgire

Hai, că toți știm care e gradul de corupție în România, nu? Hai, știm că burtoșii care dorm în scaunele din Parlament nu știu nici măcar să facă un calcul simplu, de bun simț. Cel mai și cel mai mult sunt dezamăgită de presa din România care se târăște în nesimțire și tăcere precum un vierme sub un maldăr de rahat. Și mi-e rușine cu atât mai mult cu cât am făcut aceeași facultate cu mulți dintre cei care au ajuns să conducă redacțiile de știri, am avut aceiași profesori poate, am stat pe aceleași bănci și am mers pe aceleași holuri. Mi-e rușine de voi, mă! Și mă bucur că nu am ajuns să fiu jurnalist de profesie, să ignor protestele a sute și mii de oameni, să nu informez corect și îmi las demnitatea cumpărată cu o ciungă.

Bravo, vouă!

Bravo, vouă, oameni care ieșiți în stradă și protestați! Bravo, vouă, locuitori din Roșia Montană care țineți la orașul vostru, la viața voastră, la natură și la pământ! Am găsit un documentar despre Roșia Montană pe care-l puteți urmări pentru a înțelege mai bine cât de frumoasă e zona aia, pentru a înțelege că există acolo oameni cu demnitate, cu mintea în cap și nu în buzunar. Cel mai și cel mai mult mi-a plăcut ce-a zis o bătrână de acolo:  Strigați in gura mare că-i în criză țara și dați aurul cu tonele la alții? Uite aici documentarul pentru cine vrea să îl vadă, e foarte bine realizat, cu păreri pro și contra: http://www.youtube.com/watch?v=2D-sIbnnpBI

Vorbeam ieri cu cineva și îi ziceam ce mândră-s de oamenii ăștia care au ieșit în stradă, că-s numai tineri deștepți și am primit două replici:

1. Acuma s-au trezit? Țara asta e vândută de douăj de ani, ce-au așteptat?… – Eu din ce am văzut, sunt numai tineri pe străzi și dacă faci un calcul acum 20 de ani, mulți dintre noi aveam de la 1 la 10 ani, ce-am fi putut noi înțelege și face atunci? Sigur, poate că protestele care se petrec zilele astea nu vor schimba cu nimic, dar măcar transmitem niște mesaje: nu suntem proști, știm că ne vindeți, nu vă puneți cu noi. Poate că am așteptat peste 40 de ani în trecut ca să ne împușcăm președintele, dar acum nu vom mai aștepta la fel de mult ca să ne apărăm libertatea și drepturile. Cu generații și generații care trec, țara asta începe să se trezească. Începem să să luptăm pentru noi, să luptăm pentru ceea ce e bine.

2. Aha, acum nu-l mai pupă nimeni în cur pe Ponta? În 2012 cine ieșea să zbiere jos Băsescu? – Eu una nu am privit protestele de anul trecut așa, eu cred că nemulțumirea a fost spre întreaga clasă politică… Acum că se mai găsea unul să zică ”Hai/Jos Băsescu” sau ”Hai/Jos USL”, asta e, eu una mi-am exprimat nemulțumirea atunci față de întregul sistem, toate partidele, nu unul singur. Din păcate, e foarte greu să schimbi un întreg sistem, doar un miracol cum a fost avionul prăbușit al polonezilor ne-ar putea ajuta și nici atunci nu am avea o certitudine că cel ales mai departe ar vrea să facă un bine țării ăsteia (după cum ziceam, mai trebuie să treacă niște generații).

Repet, mă doare sufletul când mă gândesc ce s-ar întâmpla cu Roșia Montană dacă proiectul ar merge mai departe. Țara mea vândută pe nimic? De către oameni de nimic? Ș nu e vorbă că mă afectează în mod direct pe mine, ca om de rând, e vorba că resursele alea dacă ar rămâne la noi ne-ar îmbogăți până peste și atunci economia și-ar reveni și totul ne-ar putea afecta în mod pozitiv… Știu, sună ca un vis frumos, dar eu de-asta scriu aici de câteva ore, de-asta mă doare sufletul, de-asta deschid subiectul cu prietenii mei.

E un calcul extrem de simplu pe care cei de la putere îl ignoră ca niște javre corupte ce sunt – îți șade fundul pe tone de aur și tu mori de foame, da? În ce lume paralelă decizia asta de a vinde tonele de aur unor străini pe promisiunea că vei primi o ceapă e cea mai bună? În ce lume paralelă și absurdă e normal să îți distrugi natura ca să profite altul de bogățiile ei?

Îmi pare rău pentru cei care ignoră subiectul în continuare și pun problemele mici și personale mai presus de orice, fără să își dea seama că Roșia Montană le-ar putea afecta viața personală în bine dacă s-ar trezi la timp. Doar dacă ne-am trezi la timp…

One thought on “Nu ne mai luati de prosti, nu ne mai vindeti tara!

  1. In mare ai dreptate in articol. Asocierea cu anumite personaje politice este eronata. Antonescu NU a vandut Romania lui Hitler, ci din contra, era vazut ca un partener si a stiut sa protejeze interesele Romaniei in acele timpuri tulburi.
    Cat despre Dej si Ceausescu, ar trebui implicat la inceput trioul: Ana Pauker, Vasile Luca (László Luka) si Teohari Georgescu iar apoi o discutie mai ampla despre epurarile politice, politica dusa de Ceausescu etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *