Nu mai scrieti gratis!

Nu rar mi se spune că îmi subapreciez munca atunci când vând lucrurile handmade. Și cam toți cei care îmi spun asta au dreptate, nu poți să îți vinzi orele lucrate pe prețuri de nimic. Trebuie să îți cunoști valoarea, ca să o cunoască și ceilalți. Se pare că încă am problema asta, dar este în curs de remediere.

Cam același lucru se întâmplă cu articolele scrise – ne subestimăm. Și spun ”ne”, dar de fapt pe mine nu mă mai iau în considerare, cred că la capitolul ăsta am început să prețuiesc mai mult ideile mele, cuvintele mele, articolele mele. Da, ideile nu sunt un lucru palpabil, sunt ceva și mai important – viitoare lucruri palpabile. Totul pornește de la idee și de ce ar costa aceasta cel mai puțin din tot procesul, de ce ar fi ideile gratis?

Cineva mi-a zis că stric piața dacă îmi vând accesoriile pe prețuri de nimic și așa este. Acum vă spun și eu vouă că stricați piața dacă mai scrieți gratis sau pe prețuri de nimic. Articolele și content writerii sunt plătiți extrem de prost în România, e adevărat. Fiindcă cei care scriu bine nu au standarde suficient de ridicate, nu cer suficient.

Un articol necesită timp, iar timpul tău ar trebui să coste bani! Trebuie să fie documentat bine, să fie corect din punct de vedere gramatical și al structurii, să fie interesant. Dacă poți să scrii un articol bun, de ce să nu ceri cât meriți? Aștept un singur motiv pentru care ne vindem cuvintele pe nimic.

Poate că pe viitor companiile sau investitorii o să valorifice mai mult scriitorii/redactorii și poate ajungem și noi undeva în domeniul ăsta. Acum suntem la un nivel deplorabil, la un nivel de batjocură în care ofertele sună așa: 300 de lei pe lună pentru 52 de articole în limba engleza de 400 de cuvinte. Pe modelul: dacă alții au acceptat și fac, tu de ce ai refuza?

Și se uită în ochii tăi omul care vine cu oferta și îți spune că el habar n-are ce înseamnă să scrii un articol de 400 de cuvinte în engleză (și corecte, fără copy paste), dar că mulți colaborează pe banii ăștia și le e ușor. Reality check: nu e ușor și cred că oamenii ăia sunt cu adevărat disperați. Un articol original și corect de 400 de cuvinte în engleză îți ia MINIM 3 ore din viață – ceea ce înseamnă 156 de ore pentru 52 de articole – ceea ce înseamnă aproximativ 8 ore de lucru pe zi/20 de zile. Deci tu ești plătit cu 300 de lei lucrând cât pentru un job normal, full-time.

Și eu am greșit în trecut și am luat în considerare ofertele astea, poate din disperare, poate pentru că nu îmi valorificam munca. Alteori am scris în schimbul unor alte beneficii, ceea ce nu e rău atâta timp cât nu e des și pentru oricine, dar acum să scriu gratis sau pe sume mici mi se pare ceva de neconceput și așa ar trebui să vi se pară și vouă mai ales dacă aveți ceva experiență în domeniu. Serios, oameni buni, treziți-vă și înțelegeți că a cere un anumit preț pe ceea ce faceți nu înseamnă că băgați mâna în buzunarul nimănui!

3 thoughts on “Nu mai scrieti gratis!

 1. Problema e mult mai complexa de atat. Am patit sa dau pretul cerut si sa ma trezesc cu copypaste-uri dalea nasoale, de era doar un cuvand schimbat in paragraf.

  In plus, pentru ca colaboram, chiar daca tu faci treba buna, exista riscul, pe care mi-l asum de altfel, ca blogul respectiv sa nu-si scoata banii niciodata.

  Cred ca pretul corect depinde cumva de cerere si oferta. Oricum 400 de cuvinte, 54 de articole pentru banii aia pe engleza e enorm de putin. Dar avand in vedere ca un blog/site in limba romana produce cam de 10 ori mai putin decat unu in engleza, si bugetul pentru writeri e mai mic.

 2. Da, pretul depinde de cerere si oferta, dar e destul de simplu. Pe mine, ca scriitor, nu ma intereseaza cat produce site-ul tau, daca vrei calitate, iti ofer calitate la pretul X. Daca vrei cantitate, dau cantitate la pretul Y.
  Cat produce continutul pe care il ofer e socoteala ta, tu trebuie sa faci sa mearga lucrurile, sa promovezi, sa discuti parteneriate ca sa iti poti permite continutul. E vorba si de o negociere pana la urma, dar multi nu constientizeaza ca ceea ce scriu produce sau poate sa produca bani, chiar daca e vorba doar de un articol, de idei, de cuvinte. Si pe engleza, asa cum ziceai si tu, se castiga mult mai mult, deci nu se justifica preturile mici pe continut.

 3. Sa inteleg ca eu platesc chiar foarte bine la 40-50 lei/articol :)) (articole in romana)

  M-am mai linistit putin ca aveam impresia ca totusi ofer prea putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *