Nu inteleg principiul “spune-mi unde stai, ca sa iti spun cine esti”

Nu cred ca mi-a dat Dumnezeu ocazia să întâlnesc om fără prejudecăţi şi nici nu cred că o să îmi dea pentru că cel mai probabil nu există… da, şi eu le am uneori, dar vreau să cred ca nu sunt nefondate sau stupide cum e cea despre care vreau să vă vorbesc azi.

Am dat de multe ori de prejudecata referitoare la oraşul în care stai sau zona/cartierul şi mi se pare un mod de a gândi absolut STUPID. Nu zic că nu există anumiţi oameni pe care poţi să citeşti locul de unde aparţin (chiar şi eu am gândit cândva “ah, tipul ăsta e clar din X oraş”, faza e că s-a şi adeverit gândul meu), dar mă deranjează mult cei care gândesc “ah, eşti din cutare loc, e clar, tre’ să fii aşa şi aşa” şi ţi-o mai şi zic pe faţă.

Şi acu vreau să vă dau câteva exemple de locuri din Bucureşti care au un anumit statut… şi degeaba.

Eroii sunt în alt parc

De câteva săptămâni ajung foarte des pe la Eroilor/Operă. Partea asta a fost în Bucureşti dintotdeauna, nu ştiu dacă ştiţi, dar pe la începutul secolului XX Bucureştiul era mult mai mic, Oborul fiind chiar periferie pe vremea aceea. În orice caz, zona Eroilor făcea parte din Bucureşti de pe atunci din câte ştiu. Corectaţi-mă de greşesc. Şi pe acolo se circulă foarte mult, e oarecum considerată zonă bună, toate mijloacele de transport în comun trec pe acolo, e aproape de centru, sunt foarte multe instituţii importante în apropiere Opera, Academia Militară, Cotroceniul, Casa Poporului etc.

Eh… în mai puţin de 2 săptămâni de când merg pe acolo am văzut: o tanti de vreo 50 de ani foarte bine îmbrăcată care stătea de vorbă cu o ţigancă ce îi descânta nu-ştiu-ce vrăji, boschetari, aurolaci şi am simţit nişte mirosuri care m-au făcut să nu mai vreau să exist. Să nu mai zic de trotuare că sunt pline de maşini pe partea dreaptă, de abia ai pe unde să o iei, iar pe partea cu parcul s-au apucat să facă nu ştiu ce lucrări şi mergi pe scânduri.

Harta Bucurestiului 1898

Dorobanţi, acest Manhattan eşuat al Bucureştiului

O altă zonă care mi-a demonstrat că nu îşi merită aplauzele este cartierul Dorobanţi. Sigur, cafenele de fiţe, câţiva oameni mai bine îmbrăcaţi, dar dacă traversai dădeai de aceiaşi florari, aceleaşi buticuri comuniste sub un finisaj al timpului doar ceva mai îngrijit şi găşti de cartier (ca să nu zic altfel) la fel ca la periferia Bucureştiului de acum. Aşadar nu am văzut nici un motiv întemeiat pentru a mă uita la Dorobanţi ca la Manhattan-ul Bucureştiului, aşa cum mulţi au impresia că este.

Centrul Vechi şi Unirii

…zona centrală pentru mine deja este pur şi simplu a market place ca să zic aşa. Ala nu e numai centrul Bucureştiului, ci centrul comercial al Bucureştiului. Ăsta e locul unde toate tipurile de oameni se întâlnesc, e un mix de oameni care nu poate fi pus sub nici o etichetă din punctul meu de vedere. În plus nu cunosc decât o persoană care stă acolo, dar nu o invidiez pentru că la ce zgomot e şi ce forfotă… eu una cred că aş înnebuni. Aşa că respect pentru ăia care rezistă să trăiască în poluarea aia, nu ştiu dacă-s mai deştepţi sau mai speciali, dar ştiu sigur că-s rezistenţi la stres…

Cişmigiul

…a devenit supraapreciat. Am fost într-o duminică în Cişmigiu şi am simţit ca mă sufoc la câţi oameni erau în parcul ăla de 100 de m, n-am mai fost de atunci (acum un an, dacă nu mai mult). Sigur, am trecut şi eu prin tinereţe şi m-am giugiulit acolo pe o bancă într-o după amiază de primăvară târzie, dar nu pot să zic că nu puteam trăi foarte bine fără asta… de fapt, chiar e clişeic şi nu-s adepta clişeelor, dar deh, n-aveam minte… Am câteva mari probleme cu parcul ăsta… În primul rând încă mai există băncile vechi de o persoană… Şi sunt frumoase, dar sunt mici şi cam incomode. N-aş opta să le scoată pe toate, că dau un aer aparte parcului, dar să lase mai puţine. În al doilea rând, este, din nou, un parc plin de boschetari. Adică după ce că e mic, mai e şi “ocupat”….

Ca să închei partea asta cu zone urâte şi supraestimate… Vreau să vă spun despre strada Schitu Măgureanu pe care m-am tot plimbat în vara anului 2010 când făceam practica la o instituţie pe acolo. Dubioasă stradă, vă jur… pisici moarte pe gardul parcului Cişmigiu, cafenele cu mese puse pe trotuarul de 1 m, câini fără stăpâni şi oameni agresivi care te făceau să traversezi instantaneu. Era o adevărată provocare să trec pe acolo, mai bine treceam prin Obor de 100 de ori decât pe acolo.

Câteva cartiere/zone care mi se par mie liniştite, dar nu sunt ridicate în slăvi foarte mult sunt: Vatra Luminoasă, Bd. Ferdinand, Iancului, Tineretului, Alba Iulia şi Piaţa Leu/sos. Panduri (le-am scris pe cele pe care le cunosc cel mai bine, nu mă îndoiesc de faptul că mai sunt şi altele). Trebuie să recunosc însă că şi pe la Piaţa Victoriei e destul de OK, uite e singurul loc care mi-a venit în minte şi e pe măsura zvonurilor… interesant.

Pe mine întâmplările de mai sus m-au făcut să nu judec niciodată pe cineva doar pentru că stă într-un anumit cartier sau loc. Am întâlnit oameni din Ferentari, Rahova, Pantelimon şi alte cartiere rău famate care erau chiar foarte OK, oameni deştepţi, normali, curaţi, fără cicatrice pe faţă sau replici de “să moară mama”. Mi se pare că cei care îţi pun etichete doar pentru că stai într-un anume cartier sunt înguşti la minte şi nu realizează faptul că nu locul defineşte omul.

Update: am uitat să vă spun despre articolul Ralucăi, I love Rahova! care mie mi-a plăcut foarte mult, deşi nu cred că am fost niciodată pe acolo…

Update 2: Multumesc @dorchydoo pentru hartă 😛

8 thoughts on “Nu inteleg principiul “spune-mi unde stai, ca sa iti spun cine esti”

    • :)) tareeeee comentariul :)) dar e un subiect pe care voiam sa il abordez de mai mult timp, poate se mai trezeste lumea

  1. Da, subiectul prejudecăţilor poate fi dezbătut on & on. Ce mi se pare mie e că porneşti de la o chestie care te deranjează – prejudecăţile legate de zona de provenienţă şi comportamentul persoanelor, dar ajungi să expui zonele sub o notă foarte subiectivă. Asta pentru că faci o descriere a locurilor, din experienţele avute şi din cum ai interacţionat cu locurile respective. Eu de exemplu am mers pe Str. Schitu Măgureanu timp de 3 ani şi mereu a fost ok (nici o pisică moartă, nici o persoană agresivă sau câini fără stăpîn). Ideea e că-i normal să percepi un loc, o persoană în funcţie de interacţiunea cu, numai că trebuie să te detajezi un pic cînd interpretezi şi faci profilul locurilor (cazul de faţă) sau persoanelor.
    Nu am vrut să sune critic comentariul (zic din nou: percepţia rămasă în urma experienţei personale e normală, expunerea trebuie să fie un pic mai detajat făcută). Sper să fie un feedback usefull aşa cum a fost şi harta 🙂

    • Este un comentariu de folos… pentru ca as vrea sa clarific ceva ce probabil nu am reusit in postare. Ce am vrut sa zic e ca nu ai de ce sa te consideri superior doar pentru ca tu stai intr-o zona mai bine vazuta, cand si aia are defectele ei. Intelegi? Ideea e ca nu se justifica sa etichetezi lumea doar pe motivul asta.

  2. Da, am înţeles ideea. Aşa e. Eu îs de la marginea Rahovei. Oamenii sînt de tot felul peste tot. Mai e şi chestia că într-un oraş, oamenii migrează dintr-o zonă în alta pe parcursul zilei, pot fi doar în trecere sau temporar acolo cînd se întâmplă să interacţionezi într-un fel cu ei şi să-i asociezi cu locul respectiv.

  3. intr-adevar ,faptul ca stai intr-un cartier faimos nu inseamna ca esti si lume buna sau macar bogat.Cartierele cele mai bine cotate (Dorobanti,Primaverii,Kiseleff,Cotroceni) au si locuitori saraci(mai ales pensionari),sau needucati(mostenitori de ex).Sunt si cartiere de periferie chiar cu oameni ca lumea(Bucurestii Noi,Vatra Luminoasa).Aici oamenii cu bani stau peste tot in zona relativ centrala si/sau Nord,dar nu e o regula.Oameni needucati gasesti peste tot,desi in unele zone rar.Din pctul meu de vedere cea mai frumoasa si civilizata zona este Dorobanti-Capitale.Lucrez aici si pot spune ca mi se pare peste alte zone la fel de bine cotate.Cum zice un prieten,pana nu te plimbi de cateva ori printr-un cartier in diferite momente ale zilei nul poti cataloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *