Medicilor nu le pasa

Am fost de curând să îmi fac analizele de sânge pe care, teoretic, e bine să ți le faci în fiecare an. Nu vă îngrijorați, nu am descoperit nimic grav, doar niște probleme la tiroidă care necesită mai multe investigații. Problemele astea la tiroidă e posibil să le am încă de acum 4 ani, dar să nu fi știut de ele. De unde am tras concluzia asta? Acum 4 ani mi-am făcut analizele și totul a ieșit bine, mai puțin o valoare – colesterolul. A ieșit de 204, limita fiind de 200. Acum, colesterolul a ieșit la aceeași valoare, iar cauzele de genul : mănânci gras/mult, ești stresată ș.a. nu sunt valabile pentru că de data asta a mai ieșit o valoare anormală, TSH-ul adică nivelul de hormoni tiroidieni.

Problemele la tiroidă dau alte probleme – de genul colesterol mărit. Este un lanț practic, una o influențează pe cealaltă. Dacă rezolv problemele cu tiroida, rezolv și colesterolul mărit, dar trebuie să îmi mai fac vreo 2 analize – o ecografie tiroidiană și APTO, asta e ce mi-a recomandat medicul endocrinolog la care am fost cu trimitere de la medicul de familie.

În toată problema asta care trebuie oricum rezolvată pentru că deja a început să îmi creeze probleme (vezi poftă de mâncare crescută, aș mânca 3-4-7 fripturi și un cal deodata fără să mă simt full) am înțeles 2 lucruri. Ambele sunt bine știute de toată lumea, dar acum le-am înțeles la nivel conștient mult mai clar.

Prima lecție e că, indiferent dacă ai asigurare sau nu, investigațiile și vizitele la medic tot o să te coste de o să te rupă. De ce? Pentru că statul nu decontează decât analizele mai ieftinache, medicamentele le iei reduse cu foarte puțin și așa mai departe. Cu alte cuvinte, dacă ai salariu înseamnă că ai bani de dat căcălău indiferent dacă ai asigurare sau salariu minim pe economie. Cum era aia? You only live once, deci să trăim totul la intensitate maximă zic!

A doua lecție e că medicilor români nu le pasă de omul pe care-l au în față și binele lui. They don’t give a damn fuck! Știi emisiunile/serialele alea pe care le vezi la tv în care medicii sunt stresați că nu găsesc cauzele unei boli, un tratament corespunzător și nu știu cum să ajungă la rădăcina problemei? Eh, tocmai de-aia sunt emisiuni și seriale, pentru că nu îți arată adevărul. Medicii români nu se îngrijorează pentru tine, nu își pun dileme sau întrebări de ce nu reacționezi bine la un medicament sau altul, nu se gândesc că ai o afecțiune gravă pentru că ești tânăr și în puteri și, teoretic, asta te face și sănătos, la o adică ar fi în stare să îți dea un tratament greșit ca să mai vii și a doua oară la ei, sa le lași niște bani.

Dacă medicilor de care am dat eu le-ar fi păsat mai mult aș fi aflat de problema asta încă de acum 4 ani. Și asta doar dacă s-ar fi întrebat simplu: dar de ce? De ce are fata asta colesterolul mărit daca zice că nu mănâncă gras/că nu se stresează? Poate n-ar fi bine să o trimit să își facă mai multe analize? De ce să îi dau medicamente de colesterol dacă are TSH-ul mărit? Oare nu influențează TSH-ul colesterolul și degeaba îi dau pastilele astea? Dar de ce să îi bag direct hormoni artificali până nu știm care e cauza? Dar de ce, de ce, de ce. Nimeni nu pune mai des întrebarea pe care un copil de 4 ani o adresează obsesiv părinților, pentru că de fapt nimănui nu îi pasă cu adevărat. Poate acum hipotiroida mea este deja cronică și o să trebuiască să iau pastile toată viața, doar pentru că oamenii ăștia care-s puși acolo să cerceteze și să ajute au tratat subiectul fără niciun fel de interes.

Nu știu care-s motivele pentru care unii oameni se fac medici, jur, dar ceea ce știu e că sunt dezinteresați, unii dezumanizați și că nu le pasă. Îți dau tratamente pe premisa de ”hai că poate merge” sau ”lasă că ești tânără, nu e nimic grav”, unii se comportă ca un rahat cu tine și tu rămâi și fără bani în buzunar și bolnav, fiindcă nu ai la cine altcineva să apelezi.

Mi-aș dori ca oamenii să nu mai aleagă meseria asta dacă nu le place să lucreze cu oamenii, dacă nu sunt interesați să îi ajute, dacă nu vor să descopere rădăcina unor probleme de sănătate și dacă nu le pasă. Oare cei care dau la medicină chiar se fac doctori pentru că așa le-a rămas întipărit în memorie de când erau copii, că a fi doctor e ceva important și bun? Oare chiar dau la facultate în ideea de ”hai să fac și eu o meserie, să am și eu un loc de muncă”?

Pentru că a fi medic nu e totuna cu a fi zugrav, nu e totuna cu a fi avocat, nu e totuna cu a fi jurnalist, a fi medic necesită atenție, răbdare, bunătate, morală, integritate, cunoștințe, responsabilitate, interes și multe alte lucruri cărora medicilor români le lipsesc.

Și oameni buni, e grav, e foarte grav și vă rog eu, pe toți voi ăștia tineri vă rog, nu mai dați la medicină dacă nu bifați toate cerințele. Vă jucați cu viețile și sănătatea unor oameni, nu ale unor animale, nu ale unor plante. Poate să fie soră-ta, maică-ta, taică-tu care se duce într-un cabinet și iese de acolo cu diagnostic greșit, cu o rețetă greșită sau cu o citire de analize incompletă care au repercusiuni de obicei grave mai devreme sau mai târziu.

Nimeni nu cere medicilor să fie perfecți, fiindcă și ei-s tot ființe umane, noi vă cerem doar să fiți oameni și să vă pese. Și dacă nu sunteți în stare să fiți oameni, nu vă mai faceți medici, ăsta e cel mai mare bine pe care-l puteți face celor din jurul vostru.

3 thoughts on “Medicilor nu le pasa

  1. Chiar la subiectul asta ma gandeam zilele trecute… Cel mai recent, un medic mi-a pus “diagnostic” prin telefon, nici nu a vrut sa ma vada. “Ia pastilele astea si daca nu merg, vino la mine peste o luna de zile.” Sunt si medici competenti si cu daruire pentru meseria lor, insa atat de putini incat jucam ruleta ruseasca atunci cand trebuie sa mergem la medic.

    • Azi un student in anul IV la medicina la Cta nu a primit aviz psihiatric de la noi pt ca nu stia notiuni elementare in legatura cu numele unor muschi si numele oaselor. Ma ingrozesc sa stiu ca acesti” absolventi specialisti” vor fi medici cand copilul meu va fi adult.

  2. Daca tu te-a fi dus cand medicii ti-ar fi zis sa faci mai multe analize atunci ai fost un caz din 10 care faceau asta. Eu nu cred ca ei au crezut ca e grav si parerea mea ca in general medicii te dau mai bonav decat esti in ideea de a-ti lua bani, deci nu cred ca au facut-o ca nu le pasa ci pt ca chiar au crezut ca esti ok. In general analizele le aduceau lor bani, deci nu ar fi zis nu.
    Cat despre oameni care sa le pese asta se aplica in orice domeniu, nu doar la medici. Nu-ti ramane decat sa-ti pese tie si poate treptat si cei din jur vor ajunge sa se schimbe in bine, sa le pese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *