Master… of disaster

Pusesem eu la cale un plan de bataie, sa scriu despre mastere si inutilitatea lor in ziua de azi, insa cineva mi-a dat un video cu Jenna Marbles in care spune practic tot ce voiam eu sa scriu.

Exista doua tipuri de studenti care fac master – aia care il fac doar pentru ca mai vor o diploma (pe principiul “nu se stie cand raman fara hartie igienica” sau, ma rog, “nu se stie cand am nevoie”) si cei care il fac din motive justificate (pur si simplu le place sa invete, vor sa avanseze in functie si depind de aceasta diploma, vor sa isi schimbe domeniul de activitate, vor sa plece cu bursa in strainatate etc.)

Problema  pe care o am eu e ca cel putin jumatate din studentii care fac un master se incadreaza la primul tip. Cu alte cuvinte, daca nu stii ce sa faci cu banii si cu timpul tau… iata un lucru neinspirat in care sa investesti. Daca vrei sa pierzi o suma frumoasa si sa imbogatesti niste mafioti in speranta ca iti vei putea lua banii inapoi, fă un master!

Si ca sa nu ma urati și mai mult pentru ce-am scris, o sa ii las cuvantul lui Jenna, va arata ea la ce e buna o diploma.

5 thoughts on “Master… of disaster

 1. Cel putin jumate? Eu inca nu am reusit sa dau de cineva sa-mi dea o explicatie plauzibila si sa-mi prezinte utilitatea masterului pentru el. Iar la noi mai exista o idiotenie (vorbesc din auzite, sper sa nu spun tampenii). Poti face un master in aproape orice domeniu. De ex. eu am terminat geodezia si ma apuc si fac master in arta comunicarii. Stupid nu? Aceste mastere ar trebui sa poata fi facute in functie de studiile anterioare, nu fiecare dupa bunul plac.
  In alta ordine de idei, piata muncii in Ro este foarte dezechilibrata oricum. Faptul ca lumea se duce si face mastere in speranta ca vreodata la pensie ii va folosi nu ma mai mira. Nu exista un minim interes din partea autoritatilor de a se face niste rapoarte cu privire la necesarul pietei in ceea ce priveste forta de munca. Degeaba aia 1000 de absolventi de drept, iar piata nu are nevoie decat de 50. Acestea sunt niste dezechilibre inadmisibile intr-o tara in care raportul pensionar / angajat a ajuns la 1.21.
  Hai ca am scris prea mult 🙂

  • Eu-s de acord cu tot ce ai zis mai putin aia cu schimbarea domeniului de activitate… Mi se pare fain sa ai optiunea asta, problema pe care o am eu e cu logica sistemului – masterul e continuarea facultatii si deci cei care au facut de ex. dreptul si se duc la master de drept, o sa invete lucruri avansate. Cei care schimba domeniul cum pot invata acele lucruri avansate daca nu au si facultatea de drept? Daca se departajeaza intr-un fel sau altul incepatorii de cei avansati, e foarte bine, daca nu… e o problema acolo 🙂

 2. Mi-am adus aminte.. Am o fosta colega care a renuntat la serviciu ca sa faca un master. I-am spus.. Gandeste-te bine. Dai cu piciorul unui loc de munca pentru ce? Nu.. Ca ea vrea sa faca master. Bineee.. Treaba ta. Dupa juma’ de an o intreb… Ia zi fata.. Cum e? E.. Un cacat (scuzati cuvantul cum :))
  Singurul motiv pentru care m-as apuca de asa ceva, ar fi sa fac un doctorat ulterior..
  Gata chiar ma opresc 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *