Manager de vacanta si cateva cuvinte despre lideri

Acum o saptamana si ceva Dragos mi-a lasat un link pe messenger inspre blogul lui care anunta un concurs. M-am uitat fugitiv peste premii si am inchis, pentru ca premiile 1 si 3 nu erau pe gustul meu, dar am redeschis blogul si am citit mai cu atentie. Am decis ca merita sa particip pentru premiul 2… cu atat mai mult cu cat sunt in mare lipsa de  premiul 2 🙂

Taskul este urmatorul: scrie despre cum ti-ai distra prietenii timp de 5 zile, cum le-ai organiza vacanta. Trebuie sa zic ca in general nu ma deranjeaza sa fiu liderul unui grup (doar sunt leu 😀 ) Adica e undeva la mijloc, nici nu ma deranjeaza, dar nici nu imi place de mor…. faza e ca cineva trebuie sa o faca uneori. Si daca ar trebui sa organizez o vacanta cred ca as accepta, desi e greu si de multe ori nu poti impaca pe toata lumea. Ironia sta in faptul ca anul asta nu o sa plec nicaieri in vacanta (da, doare, dar asta e) asa ca o sa scriu articolul pe baza imaginatiei.

Cazarea

In primul rand as stabili cu ceilalti ce si cand vor: ziua? munte sau mare? ce oras/statiune? hotel sau pensiune? As merge pe principiul “cele mai multe voturi castiga” si la egalitate as arunca moneda in aer. Dupa ce as stabili forma de relief si orasul, as incepe sa ma documentez in legatura cu cazarea. As strange un anumit numar de hoteluri/pensiuni, le-as trece pe o foaie sau as face o lista de linkuri pe care as trimite-o pe mail fiecaruia, pentru a simplifica lucrurile. Ce e foarte misto la organizare, uneori, este ca lucrurile decurg ca o negociere. Si, cu toate ca nu poti sa impaci pe toata lumea, cred ca m-as bucura nespus atunci cand am ajunge sa fim toti de acord asupra unui lucru. Acum, cu cat e grupul mai mic, cu atat vor aparea mai putine neintelegeri. In orice caz,  dupa ce as trimite lista de linkuri si ne-am decide asupra locului de cazare, as suna sa rezerv.

Deplasarea

Al doilea pas e stabilirea: grupurilor, a mijlocului de transport si problema “unde si ce mancam in fiecare zi?”. Grupul trebuie probabil impartit atunci cand se merge cu masina, tot atunci e pusa si problema banilor de benzina, cine cat are de dat, cine vine cu masina, cine nu etc. Daca calatoresti cu avionul sau cu trenul, nu se mai pune problema impartirii in grupuri mai mici pentru ca toata lumea e la loc comun, insa trebuiesc rezervate bilete din timp, din nou as initia o discutie cu grupul de prieteni in care i-as intreba daca sunt de acord cu ora, compania de zbor daca e cazul si pretul.

Activitati

In timpul vacantei as incerca sa diversific lucrurile pe cat de mult posibil, in mod organizat. Ore fixe de masa, obiective turistice stabilite dinainte, cu consimtamantul tuturor si in timpul petrecut la hotel sau la pensiune as incuraja lumea sa aiba activitati distractive de exemplu: uitat la filme, jucat carti, remi, monopoly si asa mai departe.

Cred ca pentru a reusi sa organizezi o vacanta cu prietenii trebuie sa fii un om organizat, responsabil, care gandeste intotdeauna cu un pas inainte si cantareste lucrurile pe cat de bine posibil inainte de luarea unei decizii. E important sa fii corect, sa imparti treburile “casnice” in mod egal, cum ar fi spalatul vaselor daca e cazul, sa fie o chestie corecta fata de toata lumea, ca nu cumva sa apara neintelegeri sau certuri. Daca totusi apar certuri, trebuie sa stii cum sa aplanezi conflictul, cum sa impaci si capra si varza. Comunicarea si impartialitatea trebuie sa fie punctele forte ale unui coordonator. Am observat de multe ori lideri care nu stiau sa faca fata situatiei si, din punctul meu de vedere, acestia nu ar trebui sa ocupe functia din start si daca o ocupa, macar sa se straduiasca sa faca o treaba cat mai buna. A fi lider nu e un lucru usor, nu e functia de “dat cu pumnul in masa”, necesita munca, rabdare, e un joc al nervilor uneori, dar rezultatul la care ajungi va fi intotdeauna pe masura capacitatilor si implicarii tale.

2 thoughts on “Manager de vacanta si cateva cuvinte despre lideri

  1. Pingback: Castigatorii concursului Baia Rosie | Haotik Note-Blog

  2. Pingback: Castigatorii concursului Baia Rosie (Manager de vacanta) - Dragos Schiopu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *