Mai tineti minte Cinema Patria?

Cinema Patria era printre cele mai șmechere în anii 90, până să apară mall-urile, dar acum face parte pur și simplu din lanțul de relicve care încă poartă istoria în crăpăturile de lemn de pe ușă. Am mers în ultimul an în 3 cinematografe vechi, unul fiind Corso, altul fiind Gloria și apoi acesta pe care l-am vizitat azi.

La Corso am fost astă primăvară sau iarnă, era încă frig din ce îmi aduc aminte și am văzut Gangster Squad care a fost un film destul de slăbuț. Biletul a fost 10 lei și mi s-a părut drăguț prin simplul fapt că pășești în alte vremuri. Mi-a rămas în minte frigul și canapeaua cu husă înflorată de la intrare, nimic altceva în mod special.

La Gloria am fost în august și am văzut Despicable Me 2, din nou un film destul de slăbuț care nu merita mai mult decât fix cât am dat pe bilet acolo: 7 lei. Fiind în sectorul 3, cinematograful mai este populat doar de oamenii care stau în apropiere. Dacă la Corso și Patria au schimbat măcar scaunele, la Gloria nimic nu e diferit față de cum îl știam ultima oară când l-am vizitat… în ’97 cred (la The Fifth Element).

Azi am ales Cinema Patria tot din nostalgie, dar și din alte două motive destul de importante. Unul era că voiam să văd Captain Phillips și al doilea era că nu voiam să dau iar 26 de lei pe un bilet. A fost o alegere super tare, cu ocazia asta am văzut și noi cum mai arată înăuntru. Am dat 15 lei pe bilet și filmul a fost foarte mișto, îl recomand cu mare drag. Auzisem de el de la un coleg de birou, dar am și văzut trailer-ul mai de mult și mi-a rămas în minte.

cinema_patria

Am intrat în cinema și ne-a izbit eternul miros de Biocarpet pe care-l folosea mama cândva să spele fotoliile și covorul. Și aici a fost destul de friguleț, dar de data asta m-am îmbrăcat mai bine. Din păcate, de la frig ne-au izbit și alte nevoi… și când să rezolvăm problema, nicio ușă de la baie nu se închidea. Cred că erau aceleași uși de lemn ca cele de acum 20 de ani, lăsate și ele cu toți anii ăștia în cârcă. Din fericire, în 2013 există Mc Donalds alături.

Patria mi se pare foarte mișto ca poziționare, pentru că e fix la Romană și ai metroul care te lasă direct acolo.

Per total ce vreau să zic e că vă încurajez să mergeți la cinematografele vechi dacă vreți să experimentați mersul la film altfel. Aș vrea să reziste mult cinematografele astea, să meargă lumea mai mult pentru că biletul e ieftin și filmele nu sunt mai proaste dacă le vezi în condiții mai puțin luxoase, pentru că sunt oameni care lucrează acolo de zeci de ani, pentru că sunt nostalgică și pentru că atunci când dai 7 lei, 10 lei sau 15 lei nu plătești doar filmul, ci și călătoria în timp… iar asta e cu siguranță o cireașa de pe tort pe cale de dispariție.

Sursa foto

 

One thought on “Mai tineti minte Cinema Patria?

  1. am fost la toate cele amintite de tine, am copilarit langa gloria si pot spune ca uneori am stat la coada cu orele ca sa prind bilet, parca a fost alta lume. ultima data am fost la studio, nu-mi incapeau picioarele intre scaune. m-am simtit ca in avion. pacat ca au ajuns in situatia asta, dar asta s-a dorit ca toate lucrurile care au functionat bine odata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *