Gandhi (1982) – un film exceptional

O să public articolul ăsta la “recenzii”, dar ar trebui să ştiţi că nu este o recenzie. Sunt doar câteva cuvinte pe care vreau să le scriu înainte de a pune punct acestei zile. Gandhi, filmul din 1982, mi-a fost recomandat de sora mea. Ea face recomandări foarte bune în general, aşa că azi, fiind duminică, zi de odihnă, am zis să îmi clătesc ochii cu ceva care să merite.

Am ajuns şi la un nivel de supra saturaţie în ceea ce priveşte American Idol. După atâţia ani iată că nu mai am răbdare să mă uit la acest show, mai ales acum că au ajuns pe scena mare. Şi, în fine, după ce m-am chinuit să văd pe fast forward un episod American Idol, m-am aşezat în pătuţul meu şi am început să mă uit la Gandhi.

Cred că niciodată nu am avut răbdare să citesc despre omul ăsta, să văd ce a făcut în viaţă şi de ce a rămas în istorie. Adică ştiam doar anumite lucruri destul de vagi de la istorie, legate de independenţa Indiei şi de faptul că a fost pacifist, dar cam atât. După ce am văzut filmul am făcut ceea ce fac de fiecare dată când văd un film inspirat de realitate – caut mai multe informaţii pe internet. Povestea lui Mahatma Gandhi m-a lovit ca un fulger care lasă urme adânci în pământ.

Mă mir şi eu că mai pot scoate nişte cuvinte şi pot fi coerentă după ce vreo… 20 de minute de la finalul filmului nu am zis decât “wow!”. Filmul, povestea, omul, faptele aşa cum s-au întâmplat sunt pur şi simplu uimitoare. Mi-a dat mult de gândit ceea ce am văzut, ceea ce am citit şi vreau să vă îndemn să vă uitaţi la film. E lung, e drept, dar merită fiecare secundă. Mă simt inspirată, mă simt binecuvântată de simplul fapt că sunt om, mă simt bucuroasă că India şi-a câştigat independenţa aşa cum şi-a câştigat-o, prin convingerile pe care le-a avut, prin putere spirituală, fiind mai presus de orice armă şi orice ban. Iată cum credinţa poate fi cea mai puternică armă din lume, cum o ţară întreagă a mers pe paşii unui om excepţional.

Incredibil. Şi ca să închei, pentru că deja mă simt depăşită de subiect şi cuvintele pe care le scriu par că scad în dimensiune considerabil, ştiaţi că India are ca preşedinte o femeie?

One thought on “Gandhi (1982) – un film exceptional

  1. Pingback: Am avut o saptamana excelentă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *