Experimentul nr. 1 – oarba pentru cateva minute

Am ales sa fac ceva nou pentru acest blog si anume cateva experimente, in ce consta experimentele… e destul de simplu.

De ceva timp stau si ma gandesc cum ar fi daca nu as putea sa vad, cum ar fi daca nu as putea vedea soarele, cum m-as descurca sa scriu la calculator, cum m-as descurca sa scriu pe hartie. Cum ar fi sa nu vad chipul mamei in fiecare zi si… [de aici nu mai stiu ce voiam sa zic cuvant cu cuvant] cum ar fi sa trebuiasca sa invat sa citesc in Braille sau chiar sa scriu in Braille. Si totusi… sa scrii in Braille e destul de greu daca nu ai un aparat care costa 6000 de dolari. Din fericire, nu stiu daca ati citit pe laptopnews acum ceva vreme, un software pentru tableta este in stadiu de cercetare. Ar fi foarte bine daca ar duce proiectul pana la capat pentru ca o tableta este in jur de 300 de dolari.

Experimentul din seara asta este primul. Mi-am pus ochelarii de somn la ochi si am incercat sa scriu postarea asta fara sa vad nimic (am reprodus ceea ce am incercat sa scriu mai jos pana la parantezele drepte de mai sus). Recunosc ca la inceput m-am uitat putin la taste, ca sa imi pozitionez macar la inceput degetele corect, presupunand ca cineva m-ar ajuta la inceput si as putea mentine ritmul. In general, nu ma uit la taste cand scriu. Consideram (inainte de experiment) ca stiu tastatura perfect. Am scris repede randurile pe care le puteti vedea in poza. Eram 75% convinsa ca am scris corect cate ceva sau macar ca a iesit ceva inteligibil. Vedeti si voi cum arata…

Primele concluzii:

1. nu cunosc atat de bine tastatura QWERTY. De fapt, ma ghidez si ma corectez dupa ceea ce vad pe ecran, nu pentru ca stiu unde sunt tastele. Ia-mi vederea si nu mai stiu unde sunt literele, sa nu mai zic de cifre. Probabil ca sa inveti unde sunt literele, trebuie sa o iei metodic si sa stai sa le numeri de fiecare data.

2. odata ce mi-am pus ochelarii la ochi am avut tendinta sa ii dau jos

3. de cel putin 2 ori am avut senzatia ca o sa apas niste taste aiurea si sigur o sa imi dau shut down la calculator sau altceva.

4. singurele taste pe care le-am nimerit cat de cat au fost virgula si litera “a”

5. fara ajutorul cuiva nu am ce sa fac la calculator decat sa redactez atata timp cat cineva imi deschide fereastra si ma ghideaza pe parcurs. Probabil cu exercitiu se poate, chiar daca primul test de mai sus arata dezastruos.

Probabil as putea folosi telefonul mobil sa raspund, atata timp cat telefonul este cu butoane, dar nu mi-as da seama cand ramane fara baterie. La calculator as putea si sa vorbesc prin Skype (daca cineva mi-ar lasa calc. deschis si programul), dar cam atat… nu vad alta utilitate pentru ca nu ai cum sa iti deschizi programele.

6. ceea ce am scris in print screen-ul de mai sus seamana cu o limba straina 😀

Experimentul o sa continue cu partea a doua. Ce m-a apucat? Multi oameni isi fac probleme din nimic zilnic. Ne omoram nervii cu tampenii cand avem atatea lucruri pentru care ar trebui sa multumim.

Poate apreciati si voi simplul fapt ca aveti abilitatea de a vedea lucrurile din fata voastra 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *