De ce mi-as face magazin online

Prin anii 90′ ai mei se ocupau de un magazin la colțul străzii. Să zicem că am fost crescută de mică cu ideea de a lucra pentru tine însuți, de a crește o afacere. Sigur, nu se vorbea pe atunci în termeni atât de specializați… Afacere, startup, brand (haha), poate doar ”investiții” și ”profit” erau mai comune. Pe atunci ne rezumam la ”avem magazinașul ăsta, dacă merge bine, dacă nu, nu” și indubitabilul ”Ce-o vrea Dumnezeu, noi încercăm și sănătoși să fim”. Sigur, dacă nu mergea era nasol, dacă mergea era super, dar nu existau foarte multe căi prin care să dezvolți un astfel de butic.

Acum, în 2014, în era tehnologiei și internetului, aș încerca fix ce au încercat și părinții mei la momentul respectiv, însă adaptat zilelor noastre. Iată câteva motive pentru care aș alege să îmi fac un magazin online și care consider eu că ar fi avantajele/dezavantajele:

1. costuri mai reduse

Investiția de bază stă în: creare magazin online (platformă, chestii care țin de programare etc.), marfă, campanii de promovare, oameni care să te ajute (dacă e nevoie), alte servicii de genul curierat etc. Nu știu exact dacă ajunge la egalitate cu banii pe care i-ai da la o chirie, pe benzină la aprovizionare și altele de genul, dar ideea e că cel puțin în ceea ce privește crearea platformei, acesta este un cost de început și nu unul constant pe o perioadă de timp nedeterminată.

2. mult mai accesibil pentru clienți 

Așadar vorbim de un ”reach” mult mai bun, pentru că, fiind pe internet oricine din lumea întreagă are acces la site-ul tău.

3. poți lucra de acasă, când vrei (cel puțin la început)

Sigur, aici intervine dezavantajul deadline-ului, deoarece coletele trebuie trimise până la o anumită dată. Cu toate astea, ai libertatea de a lucra destul de liber zic eu, dacă vrei să împachetezi colete la 3 dimineața, poți face asta. Ești flexibil și nu pierzi bani, doar îi întrârzii. Sigur, vorbim de situații excepționale, că dacă te culci pe o ureche și trimiți produsele când îți aduci aminte cred că vei ajunge în pragul falimentului.

4. ajungi mai ușor la publicul țintă 

Cu ceva cunoștințe de SEO și cu multă implicare poți ajunge mult mai ușor la oamenii pe care îi poate interesa ceea ce vinzi. Să zicem că vinzi articole de pescuit, găsești forumuri cu pasionați de prins pește, ții legătura cu oamenii care te interesează și ajungi mult mai ușor la potențiali clienți.

Oriunde investești ceva există riscul ca ceva să nu meargă și să pierzi. Ca în orice tip de afacere, magazinul online are riscurile lui, dar cred că e foarte important să știi să îți gestionezi banii și să rămâi implicat 100% în ceea ce faci (consider că riscul se diminuează). Un alt lucru extrem de important este să lucrezi cu oameni serioși, asta poate fi o provocare mai mare decât crezi, însă dacă dai de uscături în pădure nu înseamnă că trebuie să îți oprești călătoria. A fi isteț, optimist, flexibil și ambițios sunt calități fără de care nu o să reușești în nimic din ceea ce-ți propui să faci.

Totodată omul care are o foame de bani și o curiozitate continuă, care se forțează să crească și să meargă din ce în ce mai sus, care nu încetează să caute resurse și își pune întotdeauna întrebarea: ”ce pot să fac mai departe ca să mă extind?” are cel mai mult de câștigat. Caută oportunități, muncește și ține minte că oamenii nu sunt perfecți și nu trebuie să ai așteptări. Atâta timp timp cât nu ai așteptări de la cei care te înconjoară, nu poți fi dezamăgit și ai șanse mai mari să fii surprins în mod plăcut.

Crearea unui magazin online ține de resurse, cunoștințe, dar este sortit eșecului dacă magazinul nu este condus de omul ce deține calitățile necesare gestionării unui astfel de business.

(P)

4 thoughts on “De ce mi-as face magazin online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *