cum se cumpara un gadget

Se iau două căni de făină, zahăr vanilat și… glumesc 🙂 Nu așa se cumpără un gadget, nu știu cum se cumpără un gadget, dar știu cum fac eu și m-am gândit să vă împărtășesc metoda. Mi se pare o foarte mare tâmpenie să nu te documentezi asupra unui produs înainte să iei decizia de cumpărare mai ales că acum există Aaaaaaaaaaleluia! INTERNETUL! Și găsești tot ce vrei pe el, review-uri, prețuri comparative, poze, teste etc.

Ce cauți să cumperi?

Eu de exemplu caut acum să îmi cumpăr un aparat foto. Intru pe magazinul de unde îmi cumpăr chestiile astea care țin de tehnologie (în cazul meu Emag) și selectez categoria, apoi aplic filtrele. La mine primează factorul preț pentru că-s mereu la buget limitat așa că întotdeauna stabilesc limitele de preț.

Iau primele opțiuni în calcul pe care încep să le descalific în funcție de criterii ca: nr. de MP, filmează HD/Full HD, cu ce fel de baterii vine, cât de greu este, ce brand e etc. Aici depinde de la un sistem la altul, ce am enumerat mai devreme sunt criteriile pe care mi-am ales eu aparatul foto, le-am dat doar ca exemplu. Să trecem mai departe.

Documentarea – păreri, unboxing, recenzii

Pasul de aur care necesită cel mai mult timp este documentarea. Ca în jurnalism, după ce ai făcut o scurtă listă cu modelele pentru care optezi, faci un scurt research despre ele. În primul rând revii puțin la preț ca să găsești cea mai avantajoasă ofertă cu ajutorul site-urilor de genul compari.ro sau price.ro și așa mai scurtezi lista de produse.

Să zicem că mai am doar 2 modele de aparate foto între care optez. Cum le departajez? Aici investesc mai mult timp. Căutăm recenzii pe site-urile de profil, comentarii pe forumuri despre produsul respectiv, aflăm păreri și vedem dacă e ceva în neregulă cu produsul, dacă merge în general bine/prost. Dacă sunteți mai curioși din fire puteți să vă uitați și la video-uri cu unboxing-uri ca să știți ce include pachetul sau dacă sunteți curioși cum arată. Eu întotdeauna mă uit înainte.

La fel, în cazul unui aparat foto, puteți căuta mostre de poze și filmări ca să vă dați seama de calitate. În urma documentării sigur vă hotărâți asupra modelului pe care îl doriți și dacă vreți să îl testați puteți merge în showroom-urile din oraș să vă convingeți. Fie că săriți peste acest pas sau nu, dacă alegeți să cumpărați de la un magazin online urmează…

Plasarea comenzii

N-o să vă zic cum să faceți o comandă online (dacă alegeți un magain online) sau chestii de genul ăsta, însă vă spun că ăsta e pasul cel mai rapid și simplu cel puțin pentru mine. Am luat o decizie, o finalizez prin comandă și multă răbdare. Sunt un om foarte nerăbdător și mereu stau cu emoții când trebuie să îmi primesc lucrul comandat. Știți că dacă v-a fost livrat, puteți să îl returnați în cazul în care este ceva în neregulă cu el.

Dacă îl ridicați de undeva, nu uitați să îi faceți PROBA la fața locului! Nu plecați până nu faceți chestia asta, este un pas obligatoriu!

Cam ăsta e procesul prin care trec eu de fiecare dată când îmi cumpăr ceva nou. Sigur, uneori poate lua mult până să iau o decizie. Zile, săptămâni, dar la final sunt sigură că produsul ales e ceea ce vreau, e ceea ce îmi trebuie. Repet, nu înțeleg cum pot fi unii oameni atât de indiferenți cu banii lor încât să nu se informeze mai întâi în legătură cu ce cumpără.

Acum, după cum ziceam mai devreme, plănuiesc să îmi iau un aparat foto. Nu mai merge cu pozele făcute cu telefonul, mai ales la evenimente am nevoie de o claritate mai bună. Aparatul foto pe care îl posed are vreo 4 ani jumate și i se consumă bateriile destul de repede așa că, după procesul pe care l-am povestit mai sus, m-am oprit la un Canon A2200. Am citit recenziile, am văzut mostre de poze, am văzut unboxing, am adunat păreri, îmi rămâne să plasez comanda, dar nu azi, pentru că a mai rămas o singură regulă de aur peste care eu personal nu o să sar niciodată: sleep on it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *