cum se castiga din concursuri pierdute

[articol pierdut, recuperat si repostat]

Din primul an de viata suntem invatati sa luptam, lupta sa stai in picioare, lupta sa strigi dupa ajutor, lupta sa te cateri pe televizor ca sa o enervezi pe maica’ta, lupta pentru o jucarie, lupta pentru un caine ca pet, lupta sa nu te considere Mos Nicolae nazdravan si sa uite de tine. Lupta e o stare constanta a omului. Luptam pentru absolut orice in viata asta, pentru lucruri mai importante sau mai putin importante, dar de fiecare data luptam pentru noi insine.

Din gradinita invatam ce inseamna competitia. Eu nu am mers la gradinita, asa ca am luat lectia de la zero din scoala generala. Competitie pentru o nota mai mare, pentru o plansa mai frumos colorata, pentru o lectie mai bine invatata. Si pe parcurs ce invatam lectii la materiile pe care le avem, crestem si invatam lucruri despre ceilalti si despre noi insine. Competitia dintre oameni este “elementul” cel mai vechi pe care il avem in comun, suntem intr-o continua competitie si daca nu cu ceilalti, atunci cu noi insine. Ne provocam capacitatile intelectule si fizice, luam decizii si gresim, apoi invatam si din greseli ca sa nu le repetam.

Am participat la multe concursuri inca din generala, unele le-am castigat, pe altele le-am pierdut. Atunci nu aveam o “voce” ca sa spun de ce sunt nemultumita, insa acum o am (desi daca as fi fost Dumnezeu, acum 3 zile mi-as fi taiat sursele de internet sau curentul). Zilele trecute am participat la un concurs si am reactionat gresit. Este vorba despre campania Redescopera Romania care pusese in joc o excursie de o saptamana, sunt sigura ca multi dintre voi stiu despre ce e vorba.

Cei care se ocupa de Redescopera Romania au facut o greseala de comunicare a regulilor pe care eu am semnalat-o asa cum NU trebuia, cu atat mai mult cu cat cei implicati sunt oameni pe care ii cunosc in mod indirect din activitatile lor online. S-a dus o lupta inauntrul meu intre simtul competitiv vs. ratiune. A fost o lupta de K1, imi pare rau ca nu a putut fi data la televizor. Simtul competitiv a castigat detasat, i-a dat KO din prima repriza ratiunii de a actiona in alt mod, intr-un mod mai diplomat. A fost un meci scurt.

Pot sa spun cu mana pe inima ca toata intamplarea a reprezentat o lectie valoroasa din care am inteles ca trebuie sa stii sa pierzi cu mai mult tact, fara a arata cu degetul in public, chiar daca poate dreptatea e de partea ta. Mai am multe de invatat, cred ca toti trecem prin tinerete zbuciumati de societate, cu frustrari, agitati si mangaiati de angoasele varstei…

Daca as putea m-as retrage din lumea asta online, dar un singur lucru ma opreste, faptul ca scrisul este pentru mine ca aerul, desi poate nu intotdeauna scriu ce trebuie sau cum trebuie. Cand mergi sa iti faci o radiografie la plamani sau la cap trebuie sa iti tii respiratia pentru un moment si exact in momentul ala, de fiecare data cand mi-am facut o radiografie, am respirat. Am avut un deja-vu puternic cand mi-am dat seama ca am gresit zilele trecute, ca nu trebuia sa “respir” prin cuvinte… just only that once.

Sper ca acest articol sa fie inteles corect de catre toti cei care il citesc.

“Plec, domnilor.

Doamne, apara-ma de mine insumi.” (Octavian Paler, Viata pe un peron)

2 thoughts on “cum se castiga din concursuri pierdute

  1. NU te retrage ca ramane blogosfera fara oameni sinceri. Simplu fapt ca ti-ai cerut scuze te ridica o treapta mai sus decat masa mare din online…

    Keep working!

  2. Multumesc, mi-am dat seama ca am gresit la momentul respectiv, mi-am invatat eu lectia care e ceva mai vasta decat articolul asta. Intamplarea este destul de veche, pentru mine totul e “dead and burried” cum s-ar zice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *