Conteaza ce si cum scrii, nu cat scrii

Citind un tweet azi mi-am adus aminte de o poveste din facultate pe care n-am apucat să o spun niciodată cred.

Pe vremea mea preda o profesoară de care am dat prin anul 2 și care era mai snoabă, vacă, narcisistă puțin drăguță decât colegii ei. Și am avut ceva discuții cu ea referitoare la unele treburi – eu voiam chiar să experimentez și să învăț ceva la curs, iar ea voia să arate doar cât de proastă  neștiutoare sunt eu și cât de mega-super-ultra deșteaptă și profesionistă e ea.

Ceea ce mi se părea/pare amuzant e că multe persoane aveau altă percepție despre ea fiindcă avea/are darul de a-ți lua ochii cu ”atitudinea” ei ”de gasca” (citiți cuvântul cu ce tip de ghilimele vreți). Presupun că superficialii la superficiali trag, dacă te uitai mai departe de ce scotea pe gură, îți dădeai seama ce tip de persoană e.

În sfârșit, după micile neînțelegeri dintre noi a venit sesiunea și examenul la materia ei. Cum rămăsesem cu un gust amar și abia așteptam să scap, sincer, de o posibilă revedere, am încercat să învăț cât mai bine.

Am fost printre primii oameni care au terminat. M-am dus, i-am predat foaia A4 scrisă față-verso și mă întreabă: Doar atât ai scris?

Eu, mirată, i-am spus: Da, dar e totul corect.

M-am dus acasă cu inima împăcată că făcusem suficient cât să trec, nu prea mă interesau notele. A doua zi am aflat de la o colegă că la scurt timp după ce am plecat, a ridicat una dintre foile A4 lăsate de studenți și a fluturat-o în aer spunând: Voi cu atâta vreți să treceți examenul?

Automat m-am enervat fiindcă nu mi se părea corect să pună cantitatea înaintea calității. Ce fel de profesor ar face asta? Mi-era teamă că am să pic dacă mergea pe criteriile astea. Profesoara de română din liceu ne zicea mereu să nu scriem foarte mult și pe lângă subiect, fiindcă nu stă nimeni să citească. De fapt, e un sfat pe care l-am primit și după care m-am ghidat toată viața mea: contează ce și cum scrii, nu cât scrii. 

M-am măcinat până la rezultate, când am aflat că am trecut chiar cu nota 7. Până la urmă, slavă Domnului, n-o fi fost ea cu toate acasă, dar cel puțin a fost corectă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *