Ce crezi ca mi-a spus un taximetrist?

Stau în ploaie și vânt, aștept cu umbrela în mână unul dintre autobuze. E o șmecherie pe care am învățat-o, să stai între stații, de multe ori mi-a fost utilă. Și cum rezist eu rafalelor de vânt turbat, văd un taxi (mașină 4×2 sau 4×4 – N.B. nu știu de ce ar folosi cineva așa ceva pe post de taxi) că oprește fix în dreptul meu, deși semaforul era cu 2-3 metri mai în față.

Lasă geamul jos și îl ignor. Se uită fix la mine, mă simt privită, apoi spune:

– Să înțeleg că… bla-bla?

– Poftim?

– Să înțeleg că nu prestați?

Pe bune? Ăsta ori e beat ori e orb. Am cizme, blugi, o haină banală albastră, o umbrelă cu baston și un ghiozdan negru în spate. Ce-ar putea da de înțeles ”că prestez”? Aștept autobuzul, idiotule, nu vezi că-s între stații? Țăcăniți, frate, țăcăniți… 

Tac. Nu mai spun nimic, mi se pare absurd. Ridica geamul, face 2 metri mai încolo și așteaptă la semafor. Scot telefonul indignată, trec repede numărul acolo. E o firmă de taxi mică, prima sau a doua oară când aud de ei. Mai stau ce mai stau, taximetristul pleacă și începe să se vadă un autobuz. Mă tot gândesc ce dracului l-a făcut să spună asta, cum să întrebi așa ceva? Și cum să întrebi asta ca taximetrist, se presupune că ești în timpul programului. Cum? De ce?

Mă macină întrebările, îmi vine în minte vocea prietenului care îmi zice mereu că mă îmbrac ca de înmormântare. Cu câteva minute înainte să mă urc în autobuz am o revelație esențială: ”să înțeleg că nu prestați” rimează cu ”să-nțeleg că nu vreți taxi?”

One thought on “Ce crezi ca mi-a spus un taximetrist?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *