Ce credeam ca inseamna jurnalismul si ce înseamna de fapt

Nu mai știu dacă v-am spus cum am ajuns să dau la facultatea de jurnalism, de fapt cred că v-am mai spus ceva-ceva. Cine mai ține minte în 5 ani de blogging? Totul a pornit în mod evident, de la pasiunea mea pentru scris. Și blogul a pornit tot de la asta, premiile din liceu tot așa le-am luat, până și concursurile pe care le câștig pe site-uri tot asta presupun – creativitate și scris.

Și mi-am făcut calculul. La Litere am auzit că ”te pun să citești o grămadă” și nu e vorba că nu mi-ar plăcea să citesc, dar pe lângă faptul că eu voiam sa scriu, mai era și problema că nu imi place să mi se impună ce carte să citesc și să am un deadline pentru asta. Așa că am zis pas și apoi am auzit de facultatea de jurnalism, nu mai știu unde sau cum. Am fost în vizită la facultate când eram în a 12-a, holurile alea sinistre… grrr, nu mi-au făcut o impresie bună prima oară. Am intrat pe site-ul lor, era actualizat, apoi am citit de tot felul de probleme, aventuri și nu mai zic.

În fine, am zis că vreau jurnalism pentru că acolo se scrie. Da, părea locul unde puteam să fac ce îmi place, să scriu ce vreau, plus că suna ca fiind un domeniu activ, interesant și cum să zic… care presupunea mult talent, voință  și entuziasm. Da, mi se părea entuziasmant jurnalismul.

N-a fost chiar așa pentru că jurnalismul în general înseamnă:

– limitarea stilului

– politică, drept, instituții (dacă nu te specializezi pe o anumită nișă)

– multă documentare

– înseamnă să cunoști limba română foarte bine (dar observ că e un criteriu după care mulți trag apa)

– înseamnă muncă, pasiune și uneori chiar risc

– înseamnă foame de informație și memorie bună (asta era o problemă)

– tupeu (aici n-ar fi fost o problemă)

Acel prim criteriu, limitarea stilului, m-a făcut să îmi dau seama că nu e chiar așa cum credeam. Jurnalismul nu înseamnă de fapt să poți scrie orice, înseamnă reguli, îngrădire și mult timp pierdut pe documentare, dar chiar foarte mult timp uneori. Și să vă mai spun ceva, așa, ca în Ratatouille, spun și eu ca chef Gusteau – anyone can write. Toată lumea poate să scrie, toată lumea poate să învețe cum să facă o știre, trebuie doar să vrea.

Așadar, am dat la jurnalism și nu pot să zic că nu mi-a plăcut, dar nici la polul celălalt nu eram. Eram undeva la mijloc, alternând uneori când nu îmi plăceau materiile sau profesorii. Mi-ar fi plăcut de exemplu să mă duc pe jurnalismul de investigație, dar toată teoria și anumiți profesori, să nu mai zic de faptul că e riscant de multe ori, m-a făcut să dau în spate.

Oricum, din jurnalism am sărit la publicitate și am terminat pe specializarea asta, după care soarta a făcut (din fericire) ca tot în presă să lucrez. Publicitatea îmi place în continuare ca domeniu, de-aia am și început TimeForAds.ro, dar uite că nu m-am hotărât ce aș face pentru tot restul vieții. Jurnalism sau publicitate? Poate până la urmă blogging 🙂

2 thoughts on “Ce credeam ca inseamna jurnalismul si ce înseamna de fapt

  1. Hei, intamplator, am dat peste blogg-ul tau. Sincer, si eu vreau sa dau la jurnalism. Mereu am vrut. Dar si eu am dubii intr-o oarecare masura, daca ai putea intoarce timpul, ai opta pentru altceva?

    • Nu, n-aș opta pentru altceva, a fost alegerea potrivită. Fie că îți place să scrii și vrei să exersezi abilitatea asta, fie că ești un om căruia îi place să comunice, cred că e o facultate destul de ușoară, care îți oferă flexibilitate – în anul 2 sau 3 (nu mai știu cum e acum) poți să alegi drumul pe care să îl urmezi – jurnalism, PR sau publicitate și cred că asta e foarte util.

      Pe de altă parte, dacă mă gândesc dintr-un punct de vedere mai practic, sfatul meu e să te orientezi spre altceva dacă vrei să câștigi foarte mulți bani imediat după ce termini (te zbați destul de mult ca să ajungi să profesezi pe un salariu decent). Totodată eu nu prea încurajez învățământul la zi, e mult timp pierdut aiurea când poți să lucrezi ceva în paralel și să ieși de pe băncile facultății deja cu experiența unui job sau unui internship.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *