Cautatorii de povesti

Avem nevoie de poveşti. Ăsta e un fapt, probabil dacă nu ar fi, url-ul blogului meu nu ar fi ăsta şi eu n-aş scrie. Dacă poveştile nu ar exista, nu ar exista nici zâmbetele, nu ar exista nici comunicarea, nici accesoriile, nici hainele. Poveştile sunt ca o entitate superioară nouă, pretutindeni, există un mister în consistenţa lor care poate nu e menit să fie elucidat vreodată.

Astăzi a fost prezentată prima campanie națională de promovare a bibliotecilor publice din România. Trei scriitori vor pleca într-un tur al bibliotecilor din țară în căutare de istorii autentice, aceştia sunt Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Vlad Petreanu. De aproape îi vor urma onlinerii Chinezu, VisUrât şi Andrei Crivăţ. Campania e o iniţiativă Biblionet în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Mai jos o să vă pun la dispoziţie comunicatul de presă, acum că v-am lămurit despre ce e vorba, să vorbim puţin despre eveniment. Prezentarea s-a ţinut la sediul Fundaţiei Friends For Friends, au fost mulţi oameni şi mulţi jurnalişti (poate prea mulţi 😛 ) şi mult soare. În primul rând s-a vorbit despre studiile făcute de Biblionet legate, evident, de biblioteci şi accesul la informaţie prin internet, apoi despre activitatea aceasta de promovare, despre proiectul numit Căutătorii de poveşti.

Site-ul oficial al proiectului a fost lansat azi, îl puteţi vizita pe www.cautatoriidepovesti.ro , iar acolo o să găsiţi harta cu oraşele în care vor ajunge scriitorii noştri, drumurile de pe care se vor culege cuvintele pline de emoţii şi culori. Călătoria va începe săptămâna viitoare şi se va termina la mijlocul lui iunie, vor acoperi aproximativ 50 de localităţi. Întrebaţi care sunt aşteptările, domnul Radu Paraschivescu a declarat că pentru ei va fi “un soi de probă de viteză” şi că o să încerce să scrie zilnic pe cât de mult posibil. Domnul Stefănescu a completat în mod hazliu cu “sigur nu voi scrie în timp ce conduc, în rest da”.

Acum, ştiu şi eu pe propria piele ce înseamnă să scrii zilnic şi nu e întotdeauna uşor mai ales când trebuie să redai o anumită atmosferă, un anumit limbaj, poate fi chiar epuizant mai ales dacă acel copil al fericirii scriitorilor numit “inspiraţie” nu vrea deloc să apară.  Am înţeles că la sfârşit va exista o antologie cu textele cele mai reuşite şi că va exista chiar posibilitatea de a publica propria poveste pe site-ul lor. Acest ultim detaliu m-a bucurat poate cel mai mult pentru că mi-ar plăcea să contribui şi eu cu un text, cu o mică desagă de vorbe.

Mie îmi plac poveştile pentru că pot scoate oameni cu adevărat frumoşi la iveală şi îmi plac pentru că, mie personal, îmi sunt la îndemână. Am o senzaţie fantastică când mă apuc şi scriu din imaginaţie, poate pentru că jurnalismul, contrar a ceea ce credeam când am dat la facultate, te limitează, îţi limitează stilul, vorbele şi construieşte încet, încet un zid în jurul tău. Eh, atunci când scriu textele care ţin mai mult de literatură simt că sar acel zid şi pot să mă aşez pe iarbă liniştită la soare şi să visez. E un sentiment nemaipomenit, dar gata, revenind la ce spuneam.

Aş fi vrut foarte mult să stau de vorbă cu domnul Paraschivescu şi Ştefănescu, să le urez succes, dar nu am apucat. Jurnaliştii au fost ciucure pe toţi cu interviurile şi n-am găsit nici o oportunitate de deschidere a dialogului. În orice caz, scriu aici în speranţa că vor citi mesajul meu. Pe lângă faptul că o să susţin aşa cum pot iniţiativa pentru că mi se pare demnă de admiraţie, aş vrea să le urez şi mult succes, multă inspiraţie şi să le spun de pe acum felicitări tuturor, de la organizatori până la toţi cei 6 reprezentanţi, pentru că ştiu că o să fie un succes.

Sunt foarte entuziasmată în legătură cu ce o să iasă, abia aştept să citesc primele rânduri… Până atunci, vă invit să aflaţi mai multe date oficiale din comunicatul de presă:

Bibliotecile publice din România își rescriu povestea

  

  • Peste 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă. Aproximativ 33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publica doar, sau in primul rând, pentru calculatoare si internet.

 

  • Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu devin Căutătorii de Povești în primul demers de promovare al bibliotecilor publice din România. 

Ce au în comun oamenii care urmează cursuri de perfecționare profesională, bunicii cu blog și cont de Facebook sau care au nevoie de informații medicale rapide, copiii care vin să vorbească cu părinții plecați la muncă în străinătate  și fermierii care accesează fonduri și subvenții agricole APIA? “Accesul la informație poate schimba viețile oamenilor iar poveștile celor care accesează noile servicii ale bibliotecilor publice din România modernizate prin programul Biblionet începând cu 2009 din sunt cele mai bune dovezi. Pe măsură ce accesul la tehnologiile online se extinde în mediul rural datorită bibliotecilor, exemplele din țară ne arată că românii știu ce să facă cu oportunitățile o dată ce li se oferă posibilitatea și totodată că putem recupera decalajul digital între mediul urban și rural” a declarat Paul Andre Baran, Directorul Programului Biblionet în România.

Prin programul Biblionet, cea mai mare investiție privată în domeniul bibliotecilor publice din România din partea Fundației Bill & Melinda Gates, numeroase comunități din mediul rural sunt de acum conectate la informații ce țin de sănătate, educație, locuri de muncă, servicii financiare sau comunicații. Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a avea internet acasă sau la serviciu, biblioteca are un rol cheie oferind acces public și gratuit la tehnologie și know-how prin bibliotecarii formați în alfabetizare digitală. 

Căutătorii de povești redescoperă biblioteca de azi a României

Într-un demers ce devine prima campanie națională de promovare a bibliotecilor publice din România, mai mulți scriitori și personalități publice din România vor pleca într-un tur al bibliotecilor din țară în căutare de istorii autentice.

Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu își pun timpul și talentul la dispoziție cauzei bibliotecilor. Pe măsură ce vor descoperi și consemna schimbarea din comunități atunci când accesul la informație le permite oamenilor să-și îmbunătățească viața, publicul va putea asista pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro la procesul lor de creație. De asemenea, bloggerii Cristian China-Birta (www.chinezu.eu), Sebastian Bârgău (www.visurat.ro) şi Andrei Crivăţ (www.andreicrivat.ro) susţin direct proiectul şi vor pleca în căutarea de poveşti.

Dincolo de cifre, programul Biblionet redă bibliotecilor publice locul vital în inima comunităților. Bibliotecile publice de la sat sau de la oraș redevin adevărate centre sociale, spații în care oamenii vin să caute informații pe internet, de la știri la locuri de muncă sau la soldul de pe cardul bancar, informații medicale sau să vorbească cu familia aflată la distanță.

La sfârșitul marii călătorii și al proiectului, poveștile celor trei se vor întâlni într-un ebook și într-o carte printată, un adevărat manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice din România. Cartea se va regăsi în peste 2000 de biblioteci publice din România.

Campania națională de promovare a bibliotecilor publice din România este o inițiativă Biblionet în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

 Bibliotecile și accesul la internet la scară națională

 Cele 2933 de biblioteci publice din România pot oferi cetățenilor acces la informația la scară națională. Până astăzi, prin intermediul programullui Biblionet peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare și echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare.

Bibliotecarii sunt formați prin cursuri de IT și de management al noilor sevicii de bibliotecă să gestioneze, de acum, un spațiu adus la zi și contemporan cu societatea informației. Totodată, bibliotecarii îi pot instrui mai departe gratuit pe localnici și îi pot asista în demersurilor lor.

Peste jumătate (54%) din populația țării nu a folosit niciodată un calculator, conform unui studio Eurostat din 2011. ”Mulți dintre bibliotecari au făcut parte din această categorie dar programul Biblionet i-a motivat să recupereze rapid și să devină ei promotori ai accesului digital în comunitățile lor. Procentul este în continuare foarte mare, România și Bulgaria ocupând ultimele locuri în Uniunea Europeană privind accesul la internet la nivel național. Este însă în scădere față de anul trecut  când se situa la 65% iar bibliotecile moderne prezente în tot mai multe comunități și în fiecare județ al României dețin un rol considerabil în reducerea decalajului digital.” a mai spus Paul-Andre Baran.

 Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet include până în acest moment peste 1500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare și echipamente aferente și peste 2.175 de bibliotecari formați și își propune să atingă peste 2000 de biblioteci la finalul programului. 

 P.S. La eveniment am avut surpriza plăcută să mă reîntâlnesc şi cu Sabina Ştirb, cu care am făcut cunoştinţă tocmai în 2009, la lansarea volumului “Bucureştiul în 22 de poveşti”. Mai ţineţi minte?

5 thoughts on “Cautatorii de povesti

  1. Pingback: Am avut o saptamana excelentă

  2. Draga Alexandra, imi pare rau ca n-am apucat sa stam de vorba la lansarea programului. Iti multumesc pentru urari si speram sa fim toti trei la inaltimea asteptarilor. Radu

    • Cu siguranță o să vă citesc și poate o să particip și eu cu o poveste, am una bună la crescut (ca aluatul) 🙂

  3. Pingback: povestea cu Bookfest si Cautatorii de Povesti

  4. Pingback: povestea cu biblioteca L. Rebreanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *