Artistii de la X Factor US

Voi stiti ca sunt fana a concursurilor de talente. M-am uitat de-a lungul vremii la American Idol (am vazut cam 7 din 10 sezoane), Britain/America’s got talent, X Factor etc. si tocmai de-aia sunt si foarte critica cu concursurile astea preluate la noi. Ceea ce voiam sa discut in postare tine totusi de altceva, tine de statutul concurentilor din SUA de la X Factor de anul acesta.

Andreea mi-a zis sa ma uit la editia asta, ca ea se uita si e foarte misto asa ca am inceput si eu sa ma uit. Premiul reprezinta 5 milioane de dolari. 5 milioane de dolari si toti concurentii au fost intrebati ce ar face cu banii…

Cu toate ca in editiile trecute auzeam vorbe din alea demne de Miss America, poate chiar sincere pana la urma, anul asta se simte criza si pe meleagurile lor, in raspunsurile pe care le-au dat. Acum s-a raspuns mult “mi-as intretine familia fara sa trebuiasca sa servesc mese in restaurant” sau ceva de genul “mi-as lua o casa mare, sa am propria mea baie si sa nu mai stau cu familia de 6 persoane intr-un apartament de 2 camere”. La noi in tara, a fi artist inseamna sa fii muritor de foame, este un lucru stiut de foarte mult timp, dar ce nu stiati e ca si la americani e la fel. Nu stiu daca acum a devenit asa din cauza crizei sau asa a fost mereu, dar cert e ca asta e impresia pe care mi-au facut-o. Unii au 2 joburi ca sa isi intretina familia, altii nu au deloc un job. Unii canta prin baruri si la nunti, altii traiesc pe strada… la propriu, unul dintre participantii care au ajuns in top 8 pe categoria lui de varsta a declarat ca “i’m homeless as we speak”

Toti au un talent extraordinar, canta cu pasiune si pot fi a gold mine pentru casele de discuri si producatori. Unii chiar isi compun singuri piesele, cum e primul exemplu pe care l-am dat mai jos. Altii sunt pur si simplu dotati cu asemenea glas incat sunt pe masura celor mai mari artisti, cum ar fi Beyonce (al doilea exemplu).

Sigur, premiul, oamenii cu care lucreaza si platforma pe care ajung sunt la un nivel cu mult superior fata de Romania. Nu castigi numai bani, castigi si experienta, feedback de la oameni cunoscuti pe plan international si daca ajungi sa scoti un album sau un single foarte bun, ajungi din nou un artist international, nu numai local sau national. Cateva exemple de artisti care au plecat de la XFactor si American Idol? Jennifer Hudson, Leona Lewis, Carrie Underwood si altii pe diferite nise. Cine a zis ca in SUA  poti trai din arta? Uite ca nu e asa, singura diferenta este ca SUA iti ofera mai multe oportunitati… chiar si pe timp de criza.

Gunoieri, oameni ai strazii, 12 ani sau 60 de ani, talentul ramane talent indiferent de circumstante si am fi ipocriti sa nu il recunoastem si sa nu il apreciem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *